Zakon o planiranju i izgradnji stopiran

Izvor: Press, 08.Okt.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon o planiranju i izgradnji stopiran

Donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji ukočilo je nerešeno pitanje konverzije prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu.
Ovo je izjavio ministar privrede Željko Sertić koji dodaje da je to politička odluka.
"Konverzija je napravila ozbiljan problem državi, i svi mi znamo zašto i kako je to napravljeno i sa kojim ciljem, zbog čega sada imamo politički problem i >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ta odluka jeste političke prirode", rekao je on na sastanku sa privrednicima u okviru dijaloga "Imate reč - budite deo rešenja".
Sertić je istakao da ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović nije kriva za to što taj zakon još nije donet.
"Zakon bi odavno bio usvojen da nema tog problema koji je mnogo kompleksniji i ne zavisi samo od ministarke Mihajlović... i to ne kažem da bih je branio već je to realna okolnost", kazao je ministar privrede.

On se složio sa konstatacijom privrednika da je nerešeno pitanje konverzije zemljišta usporilo investicije, dodajući da bi domaća građevinska operativa bila više uposlena da je konverzija rešena, kao i da srpsko građevinarstvo ne bi bilo na tako niskim granama kao što je to sada.
"U ovu situaciju sa problemom konverzije država je došla zbog pogrešne odluke u jednom momentu", dodao je ministar.
Povodom novog Zakona o planiranju i izgradnji Sertić kazao da je ranije postojala ideja da se donese pet zakona iz oblasti građevinarstva, ali da je sada cilj da se usvoji novi krovni Zakon o planiranju i izgradnji, dok će se na izradi posebnih zakona, na primer Zakona o građevinskim materijalima, raditi u u toku 2015. godine.
Najavio je takođe da će vrlo brzo biti pripremljen i Zakon o inspekcijama koji je veoma važan za državu.
Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović je početkom avgusta izjavila da će konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu moći da se ostvari sa ili bez naknade.
Za ono zemljište na kojem je izgrađen objekat biće bez naknade i za sve ono što je potrebno da bi se obavljala delatnost je bez naknade, a ako se plaća onda će biti prema tržišnim cenama i postoji način kako se to utvrduje", navela je Mihajlović i dodala da je predviđeno zakonsko rešenje u skladu sa Ustavom Srbije.
Prema njenim recima, konverzija će moći da se plati na 120 rata ili ođednom sa 50 odsto popusta.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Zakon o planiranju i izgradnji kasni zbog konverzije

Izvor: Blic, 08.Okt.2014

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da novi zakon o planiranju i izgradnji kasni jer nije rešen problem konverzije zemljišta...Sertić je u Privrednoj komori Srbije, na sastanku predstavnika privrede, države i struke o stanju u hemijskoj, gumarskoj, industriji nemetala i "zelenoj industriji",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.