Zakon DOZVOLIO preticanje preko pune linije

Izvor: Mondo, 30.Maj.2018, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon DOZVOLIO preticanje preko pune linije

Izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja promenjen je problematični član o preticanju preko "neisprekidane uzdužne linije"

Foto: MONDO/P. Vujić

Član 55, stavovi 14 i 15 izmenjenog Zakona o bezbednosti saobraćaja:

Vozač ne sme vozilom da vrši preticanje ili obilaženje:

14) na mestu gde je to zabranjeno saobraćajnom signalizacijom,

15) na način da prelazi vozilom preko neisprekidane uzdužne linije pri >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << čemu koristi saobraćajnu traku namenjenu za kretanje vozila iz suprotnog smera.

Izuzetno, obilaženje u slučaju iz stava 3. tačka 15) ovog člana je dozvoljeno, pod uslovima iz stava 1. ovog člana (zabranjeno je obilaženje kolone vozila).

Izuzetno, preticanje odnosno obilaženje iz stava 3. tač. 14) i 15) ovog člana dozvoljeno je radi preticanja, odnosno obilaženja bicikla, radne mašine, traktora, motokultivatora, odnosno zaprežnog vozila, pod uslovima iz stava 1. ovog člana.

Dakle, po novim propisima, dozvoljeno je da pređete preko pune linije kada želite da preteknete sporo vozilo. Ovo je do sada bilo zabranjeno.

Međutim, kamion, ma koliko se sporo kretao, ne sme se preteći preko pune.

U starom zakonu ovaj propis je bio veoma nespretno definisan. Bilo je dozvoljeno preteći sporo vozilo na putu s punom linijom, ali pod uslovom da ne pređete preko pune, odnosno ako možete da ostanete u svojoj traci.

Ovo "slovo zakona" ne samo da zabranjivalo obilaženje traktora i drugih sporih, ali širokih vozila, već je dovodilo u opasnost vozače dvotočkaša.

Za razliku od preticanja, obilaženje je uvek bilo dozvoljeno i ranije. Naravno, pod uslovom da svojom kretnjom ne ugrozite ostale učesnike u saobraćaju.

Preticanje i obilaženje

Preticanje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se kreće kolovozom u istom smeru.

Obilaženje je prolaženje učesnika u saobraćaju pored drugog učesnika u saobraćaju koji se ne pomera, objekta ili prepreke na kolovozu.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.