Zajača, rezultat analize krvi iduće sedmice

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zajača, rezultat analize krvi iduće sedmice

Rezultat analize krvi dece iz Zajače, za koju se sumnja da u krvi imaju povećan nivo olova, biće saopšten iduće sedmice, kaže direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić. Stručnjaci će preporučiti dalje mere roditeljima za čiju se decu pokaže da imaju povišen nivo olova u krvi, navodi Nikolić.

Direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić rekao je da će rezultat analize krvi dece iz Zajače kod Loznice, za koju se sumnja da u krvi imaju povećan nivo olova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << biće saopšten iduće sedmice.

Nikolić je rekao novinarima da će u Zajaču stići stručnjaci iz nadležnih instituta i Ministarstva zdravlja, koji će roditeljima čija deca imaju povišen nivo olova u krvi, preporučiti dalje mere.

Predstavnici Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda i lozničkog Doma zdravlja su 7. jula u Zajači pregledali 131 dete i uzeli uzorke krvi radi provere koncentracije olova.

Uzorci su analizirani u Institutu za medicinu rada, a kontrolna analiza je obavljena na refentnom institutu u Ljubljani.

Pregledi su obavljeni na osnovu dogovora od 27. juna meštana tog rudarskog nesta, predstavnika Vlade Srbije, nadležnih institucija i lokalne samouprave.

Ranije analize su ukazale na povećanu koncentraciju olova u krvi dece u Zajači, a poslednja je obavljena februara 2012. godine.

Roditelji iz Zajače su više puta tražili od vlasti rešavanje problema zagađenja od prerade olova u tom mestu.

Zaštitnik građana Saša Janković prošlog meseca upozorio je da su analize pokazale da je nivo olova u krvi povećan kod čak 82 odsto pregledane dece.

Janković je Ministarstvu zdravlja preporučio da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje i preduzme mere u skladu s nalazom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rezultat analize krvi dece iz Zajače iduće sedmice

Izvor: Blic, 31.Jul.2013

Rezultat analize krvi dece iz Zajače kod Loznice, za koju se sumnja da u krvi imaju povećan nivo olova, biće saopšten iduće sedmice, izjavio je danas direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić. ..Nikolić je kazao novinarima da će u Zajaču stići stručnjaci iz nadležnih instituta i Ministarstva...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.