Zahtev za izručenje Bojovića važeći

Izvor: B92, 20.Maj.2015, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za izručenje Bojovića važeći

Zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića iz Španije ostaje na snazi jer jučerašnja presuda kojom je oslobođen optužbi nije pravosnažna.

Zahtev ostaje na snazi i jer ga srpske vlasti traže i radi izdržavanja kazne zatvora od 15 meseci na koju je pravosnažno osuđen, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu pravde.

Srpsko Ministarstvo pravde podnelo je 2012. Španiji zahtev za ekstradiciju Bojovića zbog krivičnog gonjenja za krivična dela kojih je juče oslobođen, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i radi izdržavanja kazne zatvora.

Španija je 2013. odobrila izručenje pod uslovom da se najpre okončaju svi krivični postupci koji se protiv njega vode u toj zemlji.

Oslobađajuća presuda kojom je Specijalni sud u Beogradu juče oslobodio Luku Bojovića optužbi za preuzimanje vođstva nad kriminalnom grupom "zemuski klan", kao i za tri ubistva i dva pokušaja ubistva 2004. godine je prvostepena i na nju tužialštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu.

Pravosnažnu odluku donosi Apelacioni sud u Beogradu.

Međutim, sve i da odlobađajuća presuda postane pravosnažna, zahtev za ektradiciju Srbiji ostaje na snazi jer ga Srbija traži i zbog izdržavanja kazne zatvora od 15 meseci zbog nedozvoljenog držanja pištolja i falsifikovane lične karte, na koju je osuđen 2008, a kazna mu je potvrđena tri godine kasnije.

Bojoviću je naime ostalo da odsluži svega sedam meseci zatvora, jer je osam proveo u pritvoru koji mu je uračunat u kaznu (od 15 meseci).

Njemu se u Srbiji izgubio trag 2010. godine, a dve i po godine kasnije uhapšen je u Valensiji zajedno sa Vladimirom Milisavljevićem čije se izručenje ne dovodi u pitanje i pored jučerašnje oslobađajuće presude, jer ga ovde čega višedecenjska kazna zatvora.

Milisavljević je pravosnažno osdujen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Djinđića, dok je za krivična dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana" dobio 40 godina zatvora.

Nakon hapšenja u Španiji, Bojović je krajem 2014. u Madridu oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u tom gradu 2009. godine.

Bojovića je španski sud ipak osudio na 18 godina zatvora zbog držanja arsenala oružja i falsifikovanja dokumenata, ali se čeka okončanje žalbenog postupka.

Milisavljević je Španiji osuđen na ukupno 21 godinu godinu zatvora zbog posedovanja oružja, pripadnosti kriminalnoj grupi, upotrebe falsifikovanih dokumenata i prikrivanja dokaza, jer je prema oceni španskog suda on morao da zna ko je likvidirao Jurišića pošto je neko vreme, po sopstvenom priznanju, živeo sa njim.

To je prvostepena presuda, a pravosnažnu će nakon razmatranja žalbi doneti španski apelacioni sud.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Luki Bojoviću i dalje preti ekstradicija

Izvor: Mondo, 20.Maj.2015

Zahtev za ekstradiciju Luke Bojovića iz Španije ostaje na snazi jer presuda kojom je oslobođen optužbi nije pravosnažna, kao i jer ga srpske vlasti traže i radi izdržavanja kazne zatvora od 15 meseci na koju je pravosnažno osuđen...Foto: screenshot,YouTube..Srpsko Ministarstvo pravde podnelo...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.