Zahlađenje odnosa Srbije i Republike Srpske?

Izvor: Southeast European Times, 03.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje odnosa Srbije i Republike Srpske?

Banja Luka nezadovoljna dešavanjima u Srbiji.

03/06/2010

Igor Jovanović iz Beograda i Ljiljana Kovačević iz Banja Luke za Southeast European Times -- 03/06/10

Zvaničnici u Republici Srpskoj izražavali su poslednjih meseci nezadovoljstvo politikom Beograda, iako pažljivo izbegavaju eventualne sukobe sa srpskom vladom.

Prve reakcije stigle su pošto je srpski parlament doneo deklaraciju krajem marta u kojoj se osuđuje ubistvo oko 8.000 Bošnjaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u Srebrenici 1995. od strane vojnih snaga bosanskih Srba. "Srbija je nezavisna zemlja i može da donese ono što smatra da je ispravno, ali ne treba donositi nešto što će omogućiti drugima da sakriju svoje zločine iza te deklaracije", rekao tim povodom premijer RS Milorad Dodik.

Dodik je rekao da bi deklaracija "mogla biti protumačena kao dokaz kolektivne krivice srpskog naroda", aludirajući na zločine u ratu u Bosni i Hercegovini (BiH). Drugi razlog za nezadovoljstvo je potpis srpskog predsednika Borisa Tadića i predsednika Predsedništva BiH Harisa Silajdžića u aprilu mesecu u Istanbulu na deklaraciji o bezbednosti i političkom dijalogu.

I vlada RS i opozicija odmah su zatražili poništenje tog dokumenta. Međutim, bili su prvenstveno besni na Silajdžića, zato što nije tražio saglasnost preostale dvojice članova Predsedništva pre nego što je potpisao deklaraciju.

Dodik je rekao da će, iako je Tadić potpisao deklaraciju, RS "održavati bliske odnose sa Srbijom".

Zvaničnici negiraju da je došlo do zahlađenja odnosa, ali analitičari smatraju da su se Beograd i Banja Luka udaljili.

Razlog može da bude političke prirode. Profesor Filozofskog fakulteta u Banja Luci Miodrag Živanović izjavio je za SETimes da je došlo do snažne reakcije RS zato što su dve deklaracije potpisane pre predstojećih izbora u BiH u oktobru.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Aleksandar Mitić potvrđuje da je posebno nezadovoljna Dodikova Stranka nezavisnih socijaldemokrata. Ipak, on je za za SETimes potvrdio da ta partija kanališe svoje nezadovoljstvo upotrebom umerenog političkog vokabulara.

"Srbi u RS te deklaracije smatraju potpuno jednostranim, na njihovu štetu. Problem nije u osudi zločina u Srebrenici, zato što je taj zločin toliko gnusan da se ne može ne osuditi, ali je problem što nema deklaracije o zločinima nad Srbima u BiH", kaže Mitić.

Ono što najviše zabrinjava, kaže Mitić, jeste to što se u Istanbulskoj deklaraciji ne pominje podrška RS kao entitetu čije postojanje garantuje Dejtonski mirovni sporazum.

"Umesto da brani Dejtonski sporazum, čiji je jedan od garanata, Srbija podstiče članstvo Bosne u NATO putem Istanbulske deklaracije, protiv koje je većina građana RS", objašnjava Mitić.

Tridesetčetvorogodišnji Nikola, pravnik iz Banja Luke, izražava jedno zajedničko osećanje. On za SETimes kaže nikada nije u potpunosti poverovao u iskrenost vlasti u Beogradu prema RS.

"U vreme Slobodana Miloševića i danas, oni su bili i još uvek su spremni da žrtvuju RS i Srbe u Bosni zarad boljeg međunarodnog položaja Srbije", kaže on.

Tridesetsedmogodišnji Dragan, prodavac iz Beograda, kao i veliki broj ljudi, smatra da Srbija mora da vodi računa o Srbima koji žive van njenih granica. "Nije trebalo da potpišemo bilo šta sa čime se RS ne slaže", kaže on.

Drugi, kao na primer 28-godišnja Vesna, programerka iz Beograda, ne slažu se i kažu da ništa ne sme da ugrozi ispunjavanje obaveze Srbije na putu ka članstvu u EU. "RS može samo da ima koristi od ulaska Srbije u EU", kaže ona za SETimes.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.