Zahlađenje i sneg od sredine decembra (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 02.Dec.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahlađenje i sneg od sredine decembra (VIDEO)

- Zima koja nam predstoji ni po čemu ne bi trebalo da se razlikuje od prosečne, tvrde meteorolozi. Dnevne temperature ispod i oko nule očekuju nas već sredinom meseca, a priče da će ova zima biti istorijski hladna – ne mogu da budu tačne, tvrdi za NTV prof. dr Dragan Gajić koji napominje da takve prognoze treba uzimati sa velikom rezervom. Građane umirije i činjenica da nas, prema najavama stručnjaka, ove zime ne očekuju velike vremenske nepogode.
Zima će ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << početi nešto ranije nego po kalendaru, jer nas već sredinom decembra očekuju veća zahlađenja i sneg. Ipak, prema najavama meteorologa, građani ne treba da brinu, jer uprkos globalnim klimatskim promenama, vremenski uslovi biće uobičajeni za ovo doba godine.
Međutim, aktuelni vremenski ekstremi, poput učestalih poplava, visokih temperatura u zimskim mesecima ili snega u avgustu, jesu rezultat globalnih klimatskih promena. Stručnjaci upozoravaju da ih nije moguće u potpunosti predvideti, pa bi zato narušavanje prirodne okoline – naročito u bogatim svetskim ekonomijama, trebalo shvatiti kao krajnje upozorenje, rekao je za NTV profesor doktor Dragan Gajić sa Prirodno-matematičkog fakulteta.
Ono što zasigurno treba da učinimo jeste da se prilagodimo novim okolnostima. Kao dobar primer navodi pojedine zemlje koje prikupljaju višak vode pa je u sušnim periodima koriste za navodnjavanje. A kako napominju stručnjaci kao i nadležni, potrebno je spremiti se za svako predstojeće godišnje doba, i biti u pripravnosti, kako nas, u ovom slučaju, veći smetovi ne bi iznenadili.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.