Zaharova: Opasna glupost

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 10:59

Zaharova: "Opasna glupost"

Marija Zaharova nazvala je "opasnom glupošću" odluku zvanične Sofije da ne dozvoli da avion Sergeja Lavrova preleti bugarsku teritoriju.

"To nije samo obična glupost, to je opasna glupost predstavnika bugarske vlasti. Stvar je u tome da je vazdušni saobraćaj regulisan Čikaškom konvencijom o međunarodnom civilnom vazduhoplovstvu iz 1944. godine", navela je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova i pojasnila:

"Ona tumači termin 'teritorija države' kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 'kopnena područja i teritorijalne vode koje su u njenoj blizini pod suverenitetom, zaštitom ili mandatom te države'. Vazdušni prostor nije obuhvaćen terminom 'teritorija'", navela je Zaharova.

Dodala je i da sankcije EU, koje su, kako kaže, u svakom slučaju nezakonite, ne važe za non-stop letove osobe kojoj je zabranjen ulazak u neku zemlju, napisala je Zaharova na svom Telegram nalogu.

Prema rečima Zaharove, ovo je prvi slučaj u istoriji da vlasti jedne zemlje zabranjuju pojedincu da preleti njenu teritoriju, jer je prethodno notom bugarskog Ministarstva spoljnih poslova to bilo dozvoljeno.

"Da li su bugarski zvaničnici mislili da bismo mogli da upotrebimo slične mere protiv hiljada zvaničnika NATO koji su na našim recipročnim crnim listama kao odgovor? Da li su mislili da su napravili opasan presedan? Ja ne mislim tako. Inače, sada smo u Skoplju", napisala je Zaharova.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je sinoć u Skoplje, gde učestvuje na ministarskom sastanku OEBS-a.

Njegov avion je leteo iznad Grčke, iako je prvobitno bilo planirano da leti iznad Bugarske. Ruta je promenjena nakon što je Bugarska odbila da dozvoli prelet njegovog aviona, ako je u njemu i Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zaharova: Opasna glupost predstavnika bugarskih vlasti sa zabranom preleta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2023

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova oštro je kritikovala i nazvala "opasnom glupošću" odluku zvanične Sofije da ne dozvoli da avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova preleti bugarsku teritoriju, ako se i ona nalazi u letilici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.