Zaharova: Neprihvatljivo

Izvor: B92, 11.Sep.2023, 21:34

Zaharova: Neprihvatljivo

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

To je danas rekla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, ocenivši da je to neprihvatljivo.

Ona je skrenula pažnju na Grosijevu izjavu da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnih radioloških posledica.

"Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nema značajnih radioloških posledica sa stanovišta nuklearne bezbednosti. Takođe je očigledno da on ne priča celu priču. On prećutkuje problem, dobrovoljno ili nevoljno, što je neprihvatljivo", objavila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ona je podsetila da je osiromašeni uranijum, teški metal, izuzetno opasan po ljude i životnu sredinu u smislu hemijske toksičnosti, a naročito kada se koristi kao deo municije, jer, kako je navela, proizvodi izuzetno toksične aerosole.

"Možda ovo prevazilazi stručnost Grosija kao direktora IAEA. Za ovo pitanje bi trebalo da se obrati hemičarima, koji će reći o štetnim efektima akumulacije teških metala na životnu sredinu i zdravlje ljudi", poručila je Zaharova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nema posledica od municije sa osiromašenim uranijumom?

Izvor: B92, 12.Sep.2023, 12:42

Nema značajnih radioloških posledica upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom, izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi..."Sa gledišta nuklearne bezbednosti, nema značajnih radioloških posledica" upotrebe ove municije, rekao je šef Međunarodne agencije za atomsku energiju novinarima...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.