Zaharova: Britanci žele konzularni pristup Velanu

Izvor: B92, 04.Jan.2019, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaharova: Britanci žele konzularni pristup Velanu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da je Britanija podnela zahtev za konzularni pristup uhapšenom bivšem Marincu, Polu Velanu

Ranije danas, ministar spoljnih poslova Britanije Džeremi Hant izjavio je da je Britanija ekstremno zabrinuta zbog hapšenja Velana, koji poseduje i britansko i američko državljanstvo, a optužen je za špijunažu u Rusiji.

"Ekstremno smo zabrinuti zbog Pola Velana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predvode u ovoj situaiciji, jer je i američki i britanski državljanin", rekao je Hant, prenosti Rojters.

Velan je optužen u Rusiji za špijunažu i ukoliko bude osuđen preti mu kazna od 20 godina zatvora.

Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Velana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nadaju da će uskoro imati pristup Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ukoliko utvrde da je neosnovano uhapšen.

Velan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.