Zagađen vazduh je najveći problem za građane Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2022, 11:14

Zagađen vazduh je najveći problem za građane Srbije

U okviru EKO-SISTEM programa podrške dvanaest mreža sa preko 300 organizacija civilnog društva sprovelo je online istraživanje "Pristup informacijama i učešće u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom nivou". U ovom online istraživanju je učestvovalo 1.486 građana iz 106 gradova i opština širom Srbije.

Kao tri najveća problema u oblasti životne sredine građanke i građani navode: zagađen vazduh 63%, zagađenje vode 47% i upravljanje otpadom 39% (maksimalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << tri odgovora). Za 25% mladih, koji su učestvovali u istraživanju, najveći problem su zagađeni vazduh ali i klimatske promene i nestanak biljnih i životinjskih vrsta.

Ključni nalazi ovog istraživanja će doprineti boljem kvalitetu izveštaja iz senke Koalicije 27 o stanju životne sredine u Srbiji.

Projekat "Stabilna i snažna "Zelena stolica" za veći uticaj na donosioce odluka" je imao za cilj da ojača kapacitete članica mreže Zelena stolica, unapredi saradnju organizacija civilnog društva i donosilaca odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, koristiti prilagođene mehanizme za učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom i nacionalnom nivou i promoviše rodnu ravnopravnost.

EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.