Zaev zadovoljan radom vlade u proteklih sto dana

Izvor: B92, 05.Sep.2017, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaev zadovoljan radom vlade u proteklih sto dana

Skoplje -- Makedonski premijer Zoran Zaev zadovoljan je rezultatima rada vlade u prvih sto dana nakon, kako je ocenio, dugog perioda teške krize u toj zemlji.

Zaev je na konferenciji za novinare tim povodom rekao da je vlada otvorila mnoge procese i da je radila u atmosferi u kojoj je dominirala transparentnost.

Cilj vlade je bio da vrati poverenje građana u nstitucije i da promoviše Makedoniju kao prijatelja susednih država.

Zaev je je istakao da je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proteklih sto dana napravljen napredak u gotovo svim sektorima i dotakao se jednom od vrućih pitanja za Makedoniju u ovom trenutku - lokalnim izborima, kojii bi trebalo da budu održani u oktobru ove godine.

Druga "vruća tema" koje se dotakao Zaev predstavljajući rezultate vlade u sto dana je Zakon o upotrebi jezika, istakavši da je to jedino preostalo pitanje iz Ohridskog sporazuma koje je ostalo otvoreno, te da očekuje da će ono biti sada i zatvoreno.

Upitan zašto je pomenuti zakon u normalnoj proceduri u parlamentu, gde je dostavljen sa evropskom zastavom, Zaev je rekao da je on deo nacionalnog programa i da je u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Govoreći o spoljnoj politici, Zaev je rekao nabrojao skupove kojima je prisustvovao u sto dana, a pre svega je pomenuo formiranje Transportne zajednice zemalja Zapadnog Balkana u Trstu, kao i prisustvo na samitu Jadranske povelje u Podgorici, gde je bio i američki potpredsednik Majk Pens.

Podstio je da je potpisan Sporazum o dobrosusedskoj saradnji sa Bugarskom i konstatovao svaranje nove klime u odnosima sa Grčkom, kao i zvaničnu posetu mministra spoljnih poslova te zemlje Skoplju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.