Zadatak Srbije da postane neophodna Evropi

Izvor: RTS, 11.Jul.2009, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zadatak Srbije da postane neophodna Evropi

Samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, Evropska unija će postati prostor istinske bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta za svoje članice, ocenio Boris Tadić na sednici Saveta za evropske integracije.

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da će samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, Evropska unija postati prostor istinske bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta za svoje članice.

"Iako se u EU vodi debata oko brzine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << integracije zemalja Zapadnog Balkana, između ostalog zbog globalne ekonomske krize, mi činimo sve da nastavimo put Srbije ka punopravnom članstvu u EU", rekao je Tadić na sednici Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, u Palati Srbija.

Tadić je istakao da u procesu približavanja EU ne treba licitirati sa rokovima, već raditi na uređivanju društva i države u skladu sa savremenim evropskim standardima.

"EU je navikla da za nas bude zainteresovana zbog problema sa kojima smo se suočavali. Vreme je da je učinimo zainteresovanom zbog dobrih rezultata u reformama našeg društva, usklađivanja sa evropskim zakonima i usvajanja evropskih standarda, ali i rezultata saradnje sa susedima i čitavom međunarodnom zajednicom", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio i da Srbija čini sve da pronađe preostala dva haška optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i tako završi saradnju sa tribunalom za ratne zločine.

"Pred Srbijom je zadatak da postane zemlja bez koje Evropa ne može, a tako će biti samo ako i dalje budemo faktor mira i stabilnosti, ključni faktor u borbi protiv regionalnog organizovanog kriminala, energetsko i saobraćajno čvorište i privredna žila-kucavica zapadnog Balkana. To je zadatak koji stoji pred Vladom Srbije u sledeće tri godine", rekao je Tadić.

Tadić je ocenio da je izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca najpozitivniji za Srbiju do sada, što je dodatan podstrek svim članicama EU da omoguće odluku o primeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbiji.

Predsednik je naveo i da je za uspešan napredak ka EU potrebno da Srbija ima tim koji je koordiniran i posvećen integracijama kao neprikosnovenom zajedničkom cilju.

Napredak u dijalogu o viznoj liberalizaciji

"Najbolji primer koordiniranog timskog rada, uz veliku političku podršku, jeste napredak ostvaren u dijalogu o viznoj liberalizaciji", rekao je Tadić i dodao da će pratiti dalju primenu svih preduzetih mera iz te oblasti kako bi do ukidanja viza došlo u što skorije vreme.

Predsednik Srbije je zadovoljan zbog toga što je Skupština Srbije, posle faze blokade, postigla zadovoljavajući nivo efikasnosti i donela veliki broj zakona iz oblasti suzbijanja korupcije, pravosuđa, životne sredine i borbe protiv diskriminacije i najavio da će uskoro biti donet i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

"Nakon usvajanja i primene tog zakona, niko neće moći da utvrdi kako su u Srbiji nacionalne manjine i manjinske grupe ugrožene i bez zaštite i podrške države. To će biti još jedan dokaz postignuća demokratije u Srbiji u protekloj deceniji", rekao je Tadić.

Sednici Saveta za evropske integracije predsedava premijer Srbije Mirko Cvetković, koji je rekao da je to prva ovogodišnja sednica Saveta i da će do kraja godine biti održana još jedna.

Savet za evropske integracije je najviše telo zaduženo za davanje strateških smernica i stvaranje nacionalnog konsenzusa po pitanju pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Članovi Saveta su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, manjina, kao i pojedinci iz nacionalnih institucija, nevladinih organizacija i sindikata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU prostor istinske bezbednosti samo sa Srbijom

Izvor: NaDlanu.com, 10.Jul.2009, 20:10

BEOGRAD, 10. jula 2009. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je u petak da će samo punom integracijom Zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, Evropska unija postati prostor istinske bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta za svoje članice. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Evropska unija nema alternativu

Izvor: Danas, 11.Jul.2009

Srbija nema alternativu osim Evropske unije, šta joj može biti alternativa, Rusija, Kina, Indija, odgovorio je predsednik Srbije Boris Tadić jednom od članova Saveta za evropske integracije koji je rekao da bi Srbija mogla da razmisli o alternativi za EU, saznaje Danas od jednog od članova Saveta...

Nastavak na Danas...

Prva ovogodišnja sednica Saveta

Izvor: B92, 11.Jul.2009

Beograd -- Savet za evropske integracije pozvao je EU da prihvati napore Srbije u primeni Prelaznog sporazuma pri odlučivanju o budućem zahtevu za članstvo Srbije...Na prvoj ovogodišnjoj sednici Savet je pozdravio i napore Vlade Srbije za ispunjavanje kriterijuma o viznoj liberalizaciji sa Evropskom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.