Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrinutost EU zbog sukoba stranaka u Srbiji

Brisel -- U Evropskoj uniji vlada "zabrinutost" zbog sukoba među "osvedočenim demokratskim, reformskim snagama u Srbiji" u vezi sa državnom zajednicom SCG, jer "nema sumnje da će i Srbija i Crna Gora brže ući u strukture Evropske unije zajedno, nego da to učine odvojeno", rekli su u utorak izvori EU u Briselu. Funkcioneri EU su objasnili da tako treba shvatiti i današnju izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijera Solane, da je u Srbiji "u toku politička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rasprava oko istih ciljeva reforme između demokratskih snaga, koje nisu nacionalističke".

"Solana je reformistima u Srbiji preneo jasnu poruku, bio je blag u tonu i konstruktivan u pristupu. Loše je što se tolika energija troši na političke razmirice, kad su zemlji preko potrebne sve sposobne snage za stabilizaciju, demokratski i, naročito, socijalno-ekonomski oporavak", smatraju funkcioneri EU. Na pitanje da li se u tim izjavama cilja i na lidera G 17 i bivšeg potpredsednika vlade u Beogradu, Miroljuba Labusa, odgovor je glasio da se "misli i na njega, ali da je prevashodno za Srbiju, kao i za državnu zajednicu SCG, jako važno da se ponovo uspostavi jedinstven stav oko strategijskih ciljeva... koji su isti - demokratija, pravna država, tržišna privreda i ulazak u Evropu". Dodao je da se u zemlji koja je doživela politički šok posle ubistva premijera Zorana Đinđića, takvo stanje može razumeti, ali i da upravo zato mora doći do političkog konsenzusa. "Te snage su imale isti cilj u prošlosti, a nadamo se i sada. To su isti politički i demokratski ciljevi", rekao je Solana i naglasio da je u Srbiji "demokratska, a ne dramatična situacija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.