Zabranjen skup Odgovor građana na nasilje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2009, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabranjen skup "Odgovor građana na nasilje"

BEOGRAD - Organizacioni odbor skupa "Odgovor građana na nasilje" saopštio je danas da je načelnik policijske stanice Stari Grad, Željko Perošević, usmeno saopštio organizatorima da policija neće odobriti održavanje skupa u Pionirskom parku, u petak 2. oktobra u 16 časova.

Umesto obrazloženja, od policije je dobijen odgovor da koju god dokumentaciju doneli skup svakako neće biti dozvoljen, stoji u saopštenju, uz napomenu da je organizatorima ponuđeno da skup >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << održe na Ušću.

SNP 1389: Lažni "Marš protiv nasilja"

Srpski narodni pokret 1389 je, u saopštenju dostavljenom medijima, dao do znanja da najiskrenije žali zbog odluke organizatora "Marša protiv nasilja" da aktivistima „1389" uskrate učešće u ovoj akciji, jer smatraju da je ovim gestom organizatora propuštena šansa da se kroz zajedničko mirno okupljanje protivničkih organizacija pošalje snažna poruka nenasilja. "Osuđujemo odluku Inicijative mladih za ljudska prava da tragičnu smrt Brisa Tatona iskoriste za promociju svoje ideologije umesto da rade na smirivanju tenzija. Saopštenje, puno govora mržnje, koje su izdali organizatori pokazuje da cilj „Marša protiv nasilja" ni jednog trenutka nije bio borba protiv nasilja već nastavak negativne kampanje protiv patriotskih omladinskih organizacija i dalje podizanja tenzija u Srbiji", navodi se u saopštenju SNP 1389.

Prema saopštenju, načelnik je pozvao organizatore da se za dozvolu obrate višim instancama, a pogotovo gradonačelniku Draganu Đilasu, jer je "grad njegov". Organizacioni odbor skupa "Odgovor građana na nasilje", uprkos tome, poziva građane da se pojave na skupu u petak, 2. oktobra u 16 časova u Pionirskom parku i time pokažu da ne pristaju na partijsku državu i uskraćivanje svojih ustavnih prava.

Organizatori obaveštavaju javnost da neće pristati na selektivnu primenu zakona i da će skup u svakom slučaju biti održan, navodi se u saopštenju.

Organizatori podsećaju javnost da se skupovi političkih stranaka održavaju na svim mestima u gradu i da se u tim slučajevima ne primenjuju zakonske odredbe, dok se građanski skupovi ili skupovi za zaštitu ljudskih i manjinskih prava zabranjuju.

Organizatori najavljuju da će na skupu govoriti Branko Cvejić, Ružica Đinđić, Voja Brajović, Gorčin Stojanović, Srđan Dragojević, Želimir Žilnik, Lena Bogdanović, Jelena Đokić, Tanja Vojtehovski, Kokan Mladenović, Srbijanka Turajlić i Ivan Tasovac.

Organizacioni odbor će, povodom zabrane skupa, sutra održati vanrednu konferenciju za novinare u Medija centru.

Kao organizatori skupa, saopštenje potpisuju nevladine organizacije Inicijativa mladih za ljudska prava, Sivil Rajts Difenders, Linet i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.