Zabrana za NVO jer nisu špijuni

Izvor: B92, 26.Jun.2013, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zabrana za NVO jer nisu "špijuni"

Moskva -- Ministarstvo pravde Rusije zabranilo je na šest meseci rad nevladinoj organizaciji za praćenje izbora Golos.

NVO je dobila zabranu jer nije, kao što zahteva važeći zakon, registrovala kao "strani agent".

"To je očekivana odluka", rekao je stručnjak Golosa za nadgledanje izbora Andrej Buzin, preneo je Rojters.

Buzin je kazao da Golos sada može da se razvije u organizaciju drugačije vrste, u nekakvo udruženje ili komercijalnu kompaniju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vremenski ograničena zabrana rada Golosa podrazumeva i da ta organizacija ne sme da koristi svoj bankarski račun u narednih šest meseci.

Ruska Duma usvojila je jula prošle godine zakon kojim se nevladine organizacije koje se finansiraju u inostranstvu nazivaju „stranim agentima".

Novim zakonom uvode se stroge restrikcije za sve NVO koje, prema proceni vlasti, učestvuju u političkoj aktivnosti. Jednom od meta zakona smatra se nevladina organizacija za praćenje izbora Golos.

"Strani agent" je izraz koji se u vreme hladnog rata koristio kao sinonim za špijuna. Golos, koji se finansira iz SAD, otkrio je brojna kršenja izbornih pravila na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Rusiji.

NVO koje su registrovane kao strani agenti podvrgavaju se temeljnim kvartalnim finansijskim i drugim proverama koje praktično parališu njihovu aktivnost.

One NVO koje odbiju da budu registrovane u okviru tog novog zakona, a za koje se smatra da dobijaju novac sa Zapada, biće podvrgnute visokim kaznama, a njihov budući rad bi potencijalno mogao biti ograničen.

Taj zakon je usvojen nakon što je Putin optužio zapadne zemlje da su finansirale ulične proteste protiv njegove vladavine posle njegovog izbora na treći predsednički mandat u martu 2012.

Smatra se da bi u okviru tog zakona stotine ruskih grupacija mogle biti označene kao strani agenti. Kancelarije mnogih takvih organizacija, uključujući Amnesti internešenel, sa sedištem u Londonu i Hjuman rajts voč, sa sedištem u Njujorku, već su pretražili ruski tužioci, podsetila je AFP.

Taj zakon je izazvao zabrinutost zapadnih zemalja i grupacija za ljudska prava jer je donet u vreme talasa drugih propisa za koje kritičari kažu da uspostavljaju striktna ograničenja na političke neistomišljenike.

Vlasti su kaznile Golos zbog ispitivanja javnog mnjenja tokom parlamentarnih izbora u decembru 2011. i predsedničkih u martu 2012.

Lider Golosa Lidija Šibanova je dobila kaznu od 100.000 rubalja (3.150 dolara), a sama organizacija od 300.000 rubalja (9.400 dolara).

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 14. juna u obraćanju liderima civilnog društva na Samitu civilnog društva grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu G20 u Moskvi, rekao da je čuo žalbe na račun tog novog zaklona, podsetila je agencija AFP.

Putin je tada potvrdio da Rusija ima "liberalnije" zakone koji se tiču rada NVO od mnogih zemalja, kao što su SAD.

"Takva praksa postoji ne samo u Rusiji, već i u drugim članicama G20", rekao je Putin i dodao da se takvi zakoni primenjuju u tim zemljama već pola veka, a "ovde su, uzgred rečeno, mnogo liberalniji".

Putin je predočio da je taj ruski zakon napravljen prema američkom propisu koji stavlja sličnu oznaku na bilo koju grupaciju koja dobija novac iz inostranstva, bez obzira da li ona funkcioniše u političkoj ili nekoj drugoj oblasti.

"Mi samo uzimamo u obzir organizacije koje su uključene u domaću politiku", naglasio je Putin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.