Zaboravite na superautomobile, stižu super SUV-ovi

Izvor: Mondo, 28.Dec.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaboravite na superautomobile, stižu super SUV-ovi

Ludilo zvano SUV zahvatilo je i sam vrh automobilske industrije

Naziv "Super SUV" je nedavno plasirao Lamborgini kada je nedavno promovisao svoj prvi SUV model u ovom veku, "urus". Međutim, ovaj model nije usamljen u ovoj kategoriji, jer su tu i "mercedesova G klasa" i "bentli bentajga".

Formiranjem ove klase "terenaca" napadnut je i poslednjih segment klasičnih četvorotočkaša. Sada su i "ferariji", "meklareni" i "lamborginiji" >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izloženi napadu, istom onom koji je pre neku godinu napao njihove kolege iz srednje i više klase.

Iako analitičari nisu predviđali da će se i super-modeli priključiti SUV lavini, Bentli ih je iznenadio kada je prošle godine lansirao "bentajgu".

Dolaskom "urusa" i nove "G klase", koja za dve nedelje stiže na detroitski salon automobila, definitivno je formiran novi SUV segment. On će se proširiti "rols-rojsom kulinan", kao i još uvek bezimenim predstavnikom Aston Martina. Izgleda da je Ferari jedini koji i dalje ne želi u SUV priču, ali analitičari predviđaju da će se i to desiti pre ili kasnije.

Da je cela priča opravdana pokazuju i brojke analitičarske kuće Jato Dajnamiks. U poslednjih desetak godina prodaja superautomobila u Evropi iznosi stabilnih 30-40 hiljada komada godišnje.

Sa druge strane, njihovi SUV parnjaci su još početkom veka prešli cifru od 100.000 komada, da bi 2007. bilo prodato 270.000 primeraka. Svetska ekonomska kriza je prepolovila prodaju luksuznih "terenaca", pa se očekuje da će ove godine biti prodato četvrt miliona jedinica.

Najprodavaniji "obični" SUV modeli u Evropi

Inače, ovaj trend je počeo još devedesetih, kada su se pojavile nove generacije "rejndž rovera" i "mercedesove G klese". Krajem veka su prve SUV modele predstavili BMW i Mercedes. Sledi Porše, kao luksuzno-sportski brend, sa "kajenom" 2003. godine, koji se sada, zajedno sa "makanom", prodaje u više primeraka od klasičnih "poršea".

Trenutna SUV segmentacija

Bazu čine mejnstrim modeli Nisana, Tojote, Džipa, Forda i drugih.

Zatim ulazimo u premijum segment gde nas čekaju, između ostalih, "BMW X3", "mercedes GLE", "infiniti Q50", "volvo XC60" i "leksus RX".

Glavni predstavnici većih premijum modela su "rejndž rover", "audi Q7", "leksus LX" i "mercedes GLS".

Sportsko-luksuzna liga postaje sve popularnija sa pomenutim "poršeom kajen", kao "mercedesom GLC", "maseratijem levante" i "BMW-om X6".

I na kraju dolaze mega zvezde u vidu super-SUV modela.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Zaboravite na superautomobile, stižu super SUV-ovi

Izvor: AutoBlog, 29.Dec.2017, 14:20

Ludilo zvano SUV zahvatilo je i sam vrh automobilske industrije Naziv "Super SUV" je nedavno plasirao Lamborgini kada je nedavno promovisao svoj prvi SUV model u ovom veku, "urus". Međutim, ovaj model nije usamljen u ovoj kategoriji, jer su tu i "mercedesova G klasa" i "bentli bentajga". Formiranjem...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.