Za vraćanje mozgova u Srbiju - 20 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jun.2010, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za vraćanje "mozgova" u Srbiju - 20 miliona evra

BEOGRAD -

Mi­ni­star za na­u­ku Boži­dar Đelić izjavio je da je izdvojeno 20 mi­li­o­na evra iz po­volj­nog kre­di­ta Evrop­ske inve­sti­cio­ne ban­ke za po­vra­tak ne­kih naših poznatih stručnjaka iz inostranstva.

Pr­vi pri­me­ri mo­ra­ju bi­ti uspešni, a naj­bo­lja ga­ran­ci­ja za to je da sa sobom do­ne­su pro­jek­te i do­ve­du vi­so­ko­teh­no­loške kom­pa­ni­je, rekao je Đelić i najavio da će u če­ti­ri go­di­ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sr­bi­ja u is­traži­vače, pro­gra­me i opre­mu uloži­ti 800 mi­li­o­na evra.

Ti­me će udvo­stru­či­ti do­sa­dašnja ula­ga­nja - sa 0,3 na 0,6 od­sto bru­to do­maćeg pro­iz­vo­da, a već 2015. do­sti­ći pri­želj­ki­va­nih i neo­p­hod­nih je­dan od­sto, što je je­dan od zah­te­va za uklju­če­nje u Evrop­sku uni­ju, istakao je Đelić u intervjuu "Politici".

Ključ­ni cilj na­ja­vlje­nog "po­du­hva­ta bez prem­ca" je da se uspo­ri "od­liv mo­zgo­va" i vra­ti u ze­mlju ne­ko­li­ko sto­ti­na naj­da­ro­vi­ti­jih.

Uz napomenu da ne tre­ba oče­ki­va­ti pre­o­kret pre­ko noći, Đelić je rekao da je bit­no da se uključi­mo u naj­važni­ji rat ove de­ce­ni­je - rat za talen­te.

On je podsetio da ne po­sto­je po­u­zda­ni po­da­ci o našim stručnjacima u inostranstvu. U Mi­ni­star­stvu nauke je već napravljena ba­za u ko­joj se, za sa­da, na­la­zi 500 ime­na, a to je sa­mo po­če­tak. U sve­tu, a i kod nas, oko 70 od­sto vi­so­ko­o­bra­zo­va­nih od­la­zi u SAD, Ka­na­du i Austra­li­ju.

De­ve­de­se­tih godina prošlog veka otišlo je od 20.000 do 30.000.

Da­le­ko smo od fa­mo­znih po­la mi­li­o­na, jer smo tih go­di­na ima­li oko 600.000 fa­kul­tet­ski obra­zo­va­nih. To bi znači­lo da su svi otišli, što na­rav­no zna­mo da ni­je tač­no. U kon­tak­ti­ma s di­ja­spo­rom fo­ku­si­ra­ni smo na tri te­me - in­for­ma­tič­ke teh­no­lo­gi­je (40 od­sto na­uč­ne di­ja­spo­re), prirodno­ma­te­ma­tič­ke na­u­ke (20) i bi­o­me­di­ci­na (20). rekao je Đelić.

"Uz uslo­ve u pred­sto­je­ćem na­uč­nom ci­klu­su ko­ji vo­de ka si­stem­skom po­ve­zi­va­nju ma­ti­ce i ra­se­ja­nja tražim od na­ših is­tak­nu­tih pri­vred­ni­ka i nauč­ni­ka ime­na lju­di za ko­je mi­sle da bi im nji­hov po­vra­tak mno­go značio. Već imam li­stu od pe­de­se­tak ime­na", kazao je on.

Đelić je dodao da moramo u iz­me­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o visokom obra­zo­va­nju us­po­sta­vi­ti sta­tus go­stu­jućeg pro­fe­so­ra na tromesečje, se­me­star ili go­di­nu i ta­ko ohra­bri­ti za­in­te­re­so­va­ne.

Po­me­nuo je tri pri­me­ra: De­jan Ilić (20 go­di­na na če­lu naj­veće nemačke fa­bri­ke ba­te­ri­ja 'Var­ta', a sa­da sa­vet­nik pred­sed­ni­ka Bo­ri­sa Tadića), Mi­o­drag Stoj­ko­vić (u rod­nom Le­skov­cu vo­di kli­ni­ku za le­če­nje ste­ri­li­te­ta, a u Kra­gu­je­vac do­vo­di svet­ski pri­zna­ti ča­so­pis 'Stem sels' sa im­pakt fak­to­rom 7) i Lji­lja­na Kun­da­ko­vić (ra­di­la u MIT-iju, a od ovog mese­ca biće di­rek­tor no­vog Fon­da za ino­va­ci­o­nu de­lat­nost Sr­bi­je).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.