Za uređeniji i bezbedniji komšiluk

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za uređeniji i bezbedniji komšiluk

Zgrade na Starom gradu su prosečno stare između 60 i 70 godina, a isto toliko vremena niko ih nije uređivao na adekvatan način. Svesni činjenice da stanari nisu u mogućnosti da sami finansiraju potrebne popravke u zgradama, predstavnici opštine Stari grad su već tri puta uspešno realizovali projekat "Zajedno za vašu zgradu". Cilj tog programa, koji je započet 2010. godine, je da se u starogradskim stambenim objektima završe neophodne popravke i sanacije. Od ukupno 1.800 zgrada na Starom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << gradu, do sada je njih 900 koristilo opštinska sredstva kako bi obnovili ulazna vrata, zamenili elektro-ormare, okrečili hodnike, sanirali krovove ili podrume.

                                         

Osnaženi velikim interesovanjem koje je izazvala akcija "Zajedno za vašu zgradu", predstavnici Opštine su 2012. započeli i „Projekat zajedno za vašu fasadu“ kojim su nameravali da izađu "na crtu" dugogodišnjem problemu na Starom gradu, koji nije samo estetske, nego i bezbednosne prirode, a to je problem dotrajalih i oronulih fasada. U partnerstvu sa stanarima, uspešno je sanirano 16 fasada, a onda je akcija "Zajedno za vašu fasadu" stopirana. Državna revizorska institucija je stopirala akciju, jer prema njihovom tumačenju opština nenamenski troši sredstva kada uređuje fasade. Na taj način se, kako tvrde, povećava vrednost stanova koji su u privatnom vlasništvu.

Zbog opasnosti da i projekat "Zajedno za vašu zgradu" ne bude ugrožen zbog pitanja nadležnosti, Marko Bastać, član Veća opštine, uz podršku velikog broja skupština stanara koje su učestvovale u tom programu, pokrenuo je Inicijativu za povećanje nadležnosti opštine Stari grad u oblasti uređenja i održavanja stambenih zgrada.

- Programima "Zajedno za vašu zgradu" i "Zajedno za vašu fasadu" mi smo pomogli da Stari grad bude lepše, uređenije i bezbednije mesto za život. Ova dva programa su nastala jer smo uvideli da većina stanara u ovim teškim vremenima ne može samostalno da finansira potrebne popravke. Da se mi, Starograđani, nismo zajedno organizovali, uređenje zgrada i fasada ne bi bilo ni započeto- kaže Bastać.

Prema njegovim rečima, broj potpisnika te inicijative svakodnevno raste, a do sada je prikupljeno više od 6.000 potpisa.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.