Za upis naplaćuju svima po 260 dinara

Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za upis naplaćuju svima po 260 dinara

LJUBOVIJA - Za vrlo kratko vreme do sada nepoznata Građanska demokratska stranka Srbije je u opštini Ljubovija evidentirala preko 700 građana koji imaju pravo na besplatne akcije. Pri tome se građanima naplaćuje po 260 dinara „na ime učlanjenja u ovu stranku", a potpisnici su se obavezali da će prilikom naplate svojih akcija stranci dati proviziju u iznosu od tri odsto.



Dok se jedni učlanjuju, drugi tvrde da je reč o svojevrsnoj prevari. O slučaju se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << raspravljalo i na poslednjoj sednici SO, na kojoj je odbornik Milovan Kovačević postavio odborničko pitanje o ovom slučaju.

- Do sada u Skupštinu Srbije nije stigao Predlog zakona o podeli besplatnih akcija, a neko se već potrudio da nađe formulu za njihovo evidentiranje. Treba sačekati zvaničan stav resornog ministarstva i usvajanje zakona kojim će sigurno biti rešeno kako i gde će se evidentiranje vršiti - rekao je Vidoje Jovanović, predsednik opštine i poslanik u Skupštini Srbije (SPS). Reagovao je i drugi narodni poslanik iz opštine Sreto Perić (SRS).

- Nekoliko građana je od mene tražilo savet šta da radi. Svima sam odgovorio da stranke nisu nadležne za evidentiranje građana, već to treba da rade državni organi. O ovome sam u Skupštini Srbije postavio i poslaničko pitanje i čekam odgovor - rekao je Perić. Grozdana Knežević, ovlašćeni predstavnik Građanske demokratske stranke Srbije, odbija sve optužbe da se radi o nezakonitoj radnji.

- Članom 52 stav 3 Zakona o privatizaciji iz 2001. godine je tačno regulisano kako se vrši evidencija građana za podelu besplatnih akcija. Građanska demokratska stranka je valjano registrovana, i to sa prevashodnim zadatkom da izvrši evidenciju građana za upis akcija. Tu je sve čisto dok se važeći zakon ne promeni - rekla je Kneževićeva. Ona dodaje da GDSS nema političkih ambicija, iako svaki evidentirani građanin automatski za sumu od 260 dinara postaje njen član, a nije komentarisala ni proviziju od tri odsto koju stranka uzima nakon naplate akcija. U međuvremenu je Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o podeli besplatnih akcija, koji će ići u skupštinsku proceduru, i kojim je predviđeno da evidentiranje građana vrši Nacionalna služba zapošljavanja.

Tekst pristupnice

U pristupnici koju građani potpisuju prilikom evidentiranja između ostalog stoji: Izjavljujem da svojevoljno pristupam Građanskoj demokratskoj stranci Srbije, Ulica Stanoja Glavaša 14, Beograd, radi ostvarivanja svojih vlasničkih prava na besplatne akcije Republike Srbije. Pristupanju članstvu GDSS prenosim i ovlašćenja da me zastupa, a po ishodu naplate svih mojih prava priznajem proviziju u visini od tri odsto od svojih prava na besplatne akcije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.