Za silovanje veće i maksimalne i minimalne kazne

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2016, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za silovanje veće i maksimalne i minimalne kazne

Posle brojnih zločina nad ženama i decom, Srbija uvodi oštrije kaznene mere u borbi protiv nasilja. Na sastanku mandatara Aleksandra Vučića sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija dogovorene su izmene krivičnog zakona, povećava se minimalna i maksimalna kazna, uvode se novi zakoni i krivična dela.

Očekuje se da te izmene budu usvojene početkom sledeće godine.

Za krivična dela obljuba nad detetom, obljuba nad nemoćnim licem i silovanje, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << biće povećane maksimalne, ali i minimalne kazne - kako se više ne bi događalo da prestupnici prolaze sa uslovnim kaznama čak ni kada pokušaju da tako nešto učine.

"Ako pogledate praksu pojedinih naših sudova videćete da je ona različita i videćete da pravda nije ista svuda za sve. Ono što je za nas veoma važno to je da ćemo pristupiti donošenju novog zakona o zaštiti od nasilja u porodici i da ćemo doneti novi zakon o besplatnoj pravnoj pomoć", naveo je mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić.

Za one koji maltretiraju članove svoje porodice predviđena je i mera udaljavanja iz kuće, ukoliko ih žrtve prijave policiji.

"I sud donosi, ukoliko smatra, da je učinjeno ovo delo ili da postoji opasnost da situacija eskalira, hitnu meru odstranjivanja nasilnika iz kuće u trajanju od 30 dana", dodaje ministar pravde Nikola Selaković.

Početkom sledeće godine, osim izmena i novih zakona planirano je i uvođenje novih krivičnih dela - seksualno uznemiravanje i seksualno proganjanje.

"Važno da policajac na terenu koji postupa bude dobro obučen da zna da prepozna realno ugrožavanje žrtve i da zna da je zaštiti na pravi način", navodi ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Koliko je bolja zaštita žrtava neophodna, najbolje govori situacija iz Sigurne kuće koja se dogodila posle masakra u Žitištu.

"One su prosto bile prestravljene, većina njih je već videla sebe u toj situaciji kada im nasilnik preti ubistvom, oduzimanjem života i to ne prvi put", kaže Vesna Stanojević iz Sigurne kuće.

Da podsetimo, od početka godine 19 žena ubijeno je u porodičnom nasilju.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Strože mere u borbi protiv nasilja

Izvor: N1 televizija, 15.Jul.2016

Posle brojnih zločina nad ženama i decom, Srbija uvodi oštrije kaznene mere u borbi protiv nasilja. Na sastanku mandatara Aleksandra Vučića sa predstavnicima resornih ministarstava i nadležnih institucija dogovorene su izmene krivičnog zakona, povećava se minimalna i maksimalna kazna, uvode se...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.