Za sada nije moguće izručenje Sretka Kalinića

Izvor: Beta, 09.Jun.2010, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za sada nije moguće izručenje Sretka Kalinića

ZAGREB, 9. juna 2010. (Beta) - Jedan od osudjenih za ubistvo Zorana Djindjića, Sretko Kalinić, za sada ne može da bude izručen Srbiji budući da ima hrvatsko državljanstvo, a Ustav zabranjuje izručenje državljana Hrvatske drugim državama, izjavila je u sredu za agenciju Beta portparolka Ministarstva pravde Hrvatske Vesna Dovranić.

Ona je navela da takav zahtev još nisu dobili iz Srbije.

Vesna Dovranić je, medjutim, istakla da se vrlo brzo očekuju izmene važećeg Ustava koje bi omogućile potpisivanje bilateralnog ugovora izmedju Srbije i Hrvatske o medjusobnom izručenju vlastitih državljana, posebno kada je reč o najtežim krivičnim delima.

Usaglašavanje teksta takvog ugovora izmedju Hrvatske i Srbije je, prema rečima Dovranićeve, u završnoj fazi.

Ona je takodje podsetila da su Hrvatska i Srbija potpisnice Evropske konvencije o izručenju iz 1957. godine i da su obe iskoristile mogućnosti davanja izjava da neće izručivati svoje državljane.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.