Za povrede od petardi krivi roditelji, a ne deca

Izvor: B92, 25.Dec.2015, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za povrede od petardi krivi roditelji, a ne deca

Beograd -- Bilo da su deo dečje igre ili jeftina zabava, petarde i razna pirotehnička sredstva mogu da izazovu ozbiljne povrede, a upozorenja nadležnih ne izostaju.

Petarde su opasne - to dokazuju i povrede deteta koje se sa jednom petardom igralo.

Dr Đorđe Kravljanac, upravnik klinike za dečiju hirurgiju Instituta za majku i dete, upozorava da povrede mogu da budu veoma ozbiljne.

"Verujte, deca imaju raznorazne ideje. Od pokušaja da upale petarde, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to eksplodira u ruci, do toga da se takmiče da drže petardu u ustima pa ko će duže da izdrži dok ona ne eksplodira. Jedan dečak je jedne Nove godine držao 40 petardi u džepu od pantalona i one su eksplodirale. Sve u svemu imate razne povrede koje onda dovode do ozbiljnih oštećenja, pre svega povrede su šake i druge vrste opekotina, zahtevaju duži period oporavka a u nekim situacijama do trajnog invaliditeta", kaže Kravljanac.

Krivi za povrede nisu deca već odrasli. Oni im petarde kupuju kao igračke i uprkos zakonskoj zabrani prodaju. Stroža kontrola pirotehničkih sredstava uveliko se sprovodi. Ipak, petarde i pirotehnika se mogu naći i van specijalizovanih radnji.

"Zabranjena je bilo kakva prodaja pirotehnike maloletnim licima, zakonom je zabranjeno. Svake godine ponavljamo da je to jako opasno, pirotehnika spada u eksplozivne materije što znači da može da bude jako opasno. Naročito ako nestručno lice rukuje, ako se ne pridržava uputstava ili nabavlja pirotehniku na crnom tržištu", kaže načelnik Odeljenja za kontrolu prometa i prevoza opasnih materija Milan Vasović.

Policija аpeluje dа se petarde i pirotehnika ne kupuju na pijacama i uličnim tezgama, već samo kod ovlašćenih prodavaca. U svakom slučaju, petarde nisu za decu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.