Za plate pripravnika duguju milion maraka

Izvor: Blic, 03.Jun.2011, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za plate pripravnika duguju milion maraka

BANJALUKA - Vlada RS prošle godine ostala je dužna više od milion maraka poslodavcima koji su zaposlili pripravnike učestvujući u projektu Vlade - “Prvi posao”.

Zbog toga je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS preporučila rukovodstvu Zavoda za zapošljavanje, koji je posrednik u projektu, da analizira moguće posledice ulaska u projekte zapošljavanja uz nemogućnost obezbeđenja novca.

U maju 2010. započet je projekat finansiranja zapošljavanja pripravnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << visoke stručne spreme u skladu sa odlukom Vlade RS. - Ovom odlukom predviđeno je zapošljavanje 1.500 nezaposlenih i iz budžeta RS je odobreno oko 8,9 miliona KM, od čega u 2010. godini 5,2 miliona, a u 2011. oko 3,7 miliona maraka - navedeno je u izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja Zavoda za zapošljavanje RS u 2010. godini.

Na ime projekta zapošljavanja pripravnika visoke stručne spreme "Prvi posao” Vlada je odobrila u 2010. značajno veći iznos u odnosu na doznačeni, što, ističu revizori, ima nepovoljan uticaj na izvršenje plana i visinu neizmirenih obaveza Zavoda za zapošljavanje.

Definisano je da Vlada iz budžeta finansira 60 odsto pripravničke plate, a poslodavci preostalih 40 odsto. Lična primanja pripravnika su 70 odsto od prosečne plate ostvarene u RS u 2009. uvećane za odgovarajući iznos poreza i doprinosa.

Istovremeno, Zavod za zapošljavanje RS u svom izveštaju o radu za 2010. godinu hvali se zapošljavanjem pripravnika i uopšte ne spominje problem sa doznakama iz budžeta RS. Između ostalih, prošle godine požalili su se predstavnici opštine Doboj koji su primili 35 pripravnika. Prošle godine u oktobru opština je za pet pripravnika, koje je primila još 2008. godine, potraživala oko 15.000 KM od Zavoda za zapošljavanje, odnosno iz budžeta RS.

Od predviđenih 1.500, na kraju 2010. godine ugovore sa poslodavcima u celoj RS potpisao je ukupno 1.491 pripravnik. Zavod za zapošljavanje RS još nema podatak koliko je pripravnika dobilo stalni radni odnos kod poslodavca, jer još nije istekla godina dana odrađivanja pripravničkog staža.

Osim kašnjenja u isplati iz budžeta RS, mana projekta "Prvi posao” je u tome što su pripravnike mahom zaposlili opštinske administracije i javna preduzeća. Privreda i privatni sektor nisu bili toliko zainteresovani, budući da su 2008. godine već imali iskustvo sa ovim projektom - čekanje na novac iz budžeta.

Samo je u javnom preduzeću "Šume RS” prošle godine zaposleno 100 pripravnika, dok su opštine Prijedor i Doboj primile 38, odnosno 35 pripravnika.

Vlada Srpske je tek ove godine odlučila da prioritetno subvencioniše zapošljavanje u privredi sa pet miliona KM.

Međutim, poslodavci će moći da dobiju 2.500 maraka po radniku kojeg zaposli, a imaće obavezu da ga zadrži u radnom odnosu najmanje tri godine. Osim toga, uslov je i da poslodavac zaposli najmanje deset, a najviše 50 radnika.

Zaposleni pripravnici u 2010. godini

Filijala Broj poslodavaca Broj pripravnika

Banjaluka 210 475

Bijeljina 111 299

Doboj 58 178

Istočno Sarajevo 124 321

Prijedor 42 85

Trebinje 56 133

Ukupno 601 1.491

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.