Za novinare - 20 kilograma kolača (VIDEO)

Izvor: S media, 06.Sep.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za novinare - 20 kilograma kolača (VIDEO)

Akreditovani izveštači, iz zemlje i sveta, sa ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih otići će, uglavnom, zadovoljni uslovima u kojima su radili, ali i posluženjem u Palati Srbija.

Samo za novinare posluženo je više od 20 kilograma sitnih kolača, koji su bili samo poslastica koja ih je čekala posle nekoliko vrsta pita, sendviča, pohovanog kačkavalja, pa i pečenja.

Oko 300 izveštača imalo je na raspolaganju dobro opremljenu salu u prizemlju Palate >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija, odakle su, preko monitora, kao i dan ranije u Domu Narodne skupštine, pratili plenarne sednice.

O uslovima rada novinara interesovao se i presednik Srbije Boris Tadić, koji je pred kraj rada Konferencije, u društvu ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića, obišao novinarsku sobu:

Tadić sa zvaničnicima više zemalja (VIDEO)

Jeremić: Prilika za jačanje ekonomske saradnje (VIDEO)

Đelić predstavio privredne mogućnosti Srbije

"Imate nešto da me pitate? Bežim dok me ne pitate, svako dobro", rekao je uz osmeh šef srpske države, koji je svojim iznenadnim dolaskom "digao na noge" domaće i strane izveštače, spremne da odmah uzmu izjavu.

Tadić je prethodno obišao štandove srpskih kompanija u holu Palate, koje su se predstavile potencijalnim stranim partnerima iz nesvrstanih zemalja.

Novinarka RTV Glas Vijetnama Vin Tuivan oduševljena je organizacijom skupa, a posebnom šefom srpske diplomatije Jeremićem.

"On je samo tri-četiri godine stariji od mene i deluje jako simpatično. Prezadovoljna sam što sam imala priliku da ga intervjuišem i da se sa njim fotografišem", ispričala je u dahu Vin Tuivan.

Ona je pohvalila tehničke uslove, jer je, kako je dodala, mogla na sajtu Ministarstva inostranih poslova da prati prenos sednica uživo i da skida fotografije.

Iako je u glavnom gradu Srbije provela samo dva dana, oduševljena je ljudima koje je srela, a posebno činjenicom da većina njih odlično govori engleski jezik.

"To nisam očekivala", priznala je.

Uslove u kojima je radila pohvalila je i novinarka dnevnog lista "Blic" Ivana Mastilović Jasnić:

"Organizacija nikada nije bila bolja, uslovi za rad su odlični, internet, laptopovi, dovoljno prostora..., kao i dobra koordinacija sa oficirima za vezu zbog izjava koje smo uzimali", rekla je ona i dodala: "A što je ketering bio odličan!"

Drugačijeg mišljenja bila je, međutim, novinarka Libanske novinske agencije Katja Šamon, koja se, i pored posebne pažnje koju joj je posvetio jedan od izveštača domaće novinske agencije, požalila na to što novinarima nisu bili podeljeni govori učesnika Konferencije i što su joj za korišćenje slušalica za prevod tražili da ostavi - pasoš.

"Hrana i posluženje, piće i kafa, bili su sasvim ok, ali mi je ipak na prvom mestu bio moj izveštaj", rekla je Šamon i dodala da je oduševljana gostoljubivošću i toplinom Beograda.

I zaista, predstavnici sedme sile, kao i dan ranije, nisu imali lak zadatak. I u prostranoj Palati povremeno je bilo prilično vruće i poseban problem zadavao im je prenos govora učesnika konferencije bez ikakvog prevoda.

A pola veka ranije, za Osnivačku skupštinu Pokrata nesvrstanih, bilo je akreditovano 850 novinara. Za razliku od današnjih kolega, koji su radili na laptopovima, na raspologanju u Centru za štampu u zgradi Doma sindikata imali su tada najmodernije tehničke uređaje - teleprintere i uređaje za radio operatere, dok su umesto mobilnih telefona, koristili 30 telefonskih kabina iz kojih su obavljali međunarodne i unutrašnje razgovore.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.