Za nove odnose BiH, Hrvatske i Srbije

Izvor: Politika, 05.Maj.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nove odnose BiH, Hrvatske i Srbije

ANKONA/BEOGRAD – Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Ankoni da nikad nije bio prikladniji trenutak da se zemlje Zapadnog Balkana udruže kao partneri u miru i pomirenju.

„Verujem da tri zemlje koje čine glavni balkanski trougao -Hrvatska, Bosna i Srbija - imaju posebnu obavezu da budu nosioci promena pošto je kod njih tlo najviše natopljeno krvlju generacija”, rekao je Jeremić u obraćanju na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative, prenelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je rekao da je to veliki zadatak pošto treba „transformisati suštinu odnosa između naše tri zemlje”. Dodao je da je Srbija potpuno posvećena da radi zajedno sa svoja dva ključna balkanska suseda „na postizanju sveobuhvatnog pomirenja i trajne stabilnosti”.

„Mora se prekinuti začarani krug”, rekao je Jeremić i dodao da te tri zemlje treba da se oslobode epiteta „balkanizacija” koji je region obeležavao u prošlosti, kao i uzajamnih optuživanja.

Jeremić je istakao da je „najdublji i najkomplikovaniji izazov s kojim se Balkan suočava da se osigura bolja budućnost za Bosnu i Hercegovinu”.

On je naglasio da je Srbija potpuno posvećena suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i da aktivno podstiče predstavnike sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta da prihvate reforme, kao i da će Srbija prihvatiti svaki aranžman koji je prihvatljiv za sve njih.

Jeremić je podsetio da je Srbija je preduzela velike korake ka punom pomirenju, uključujući posetu predsednika Borisa Tadić Srebrenici na 10-godišnjicu masakra, deklaraciju Skupštine Srbije koja nedvosmisleno osuđuje ratni zločin u Srebrenici i susret Tadića i predsednika predsedništva BiH Harisa Silajdžića u Turskoj.

Jeremić je naglasio da će se predstojeća poseta Silajdžića Beogradu skoro podudariti sa datumom konferencije o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana koja će se održati u Sarajevu u junu pod pokroviteljstvom Španije.

Na toj konferenciji osnovno pitanje će biti da li će Zapadni Balkan ostati da kaska ili će napraviti strateški prodor napred, rekao je Jeremić.

Podsetio je da se stvari kreću u dobrom pravcu, da su odnosi između Srbije i Hrvatske počeli da se poboljšavaju i pored različitog sagledavanja sukoba iz 1991-95 godine. Pozdravio je pomirljive reči novog hrvatskog predsednika Ive Josipovića i najave da je spreman da blisko sarađuje s Beogradom.

Šef srpske diplomatije ukazao je na značaj borbe protiv organizovanog kriminala u regionu koji „preti njegovoj integraciji i prosperitetu”.

On je izrazio nadu da će Savet EU u narednim mesecima doneti dve važne političke odluke, da se aplikacija Srbije za članstvo u EU prosledi Evropskoj komisiji na razmatranje i da omogući početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Mi čvrsto verujemo da ne treba da bude dileme, svi raspoloživi resursi treba da budu usmereni ka završavanju evropske transformacije Balkana”, istakao je Jeremić na sastanku Saveta jadransko-jonske inicijative u Ankoni.

Članice jadransko Jonske-inicijative su Italija, Srbija, Albanija, BiH, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija i Grčka.

Beta

[objavljeno: 05/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.