Za jedan dan zaraženo 14.840 ljudi

Izvor: B92, 13.Feb.2020, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za jedan dan zaraženo 14.840 ljudi

Peking -- Broj smrtnih slučajeva od posledica novog koronavirusa u kineskoj provinciji Hubei naglo se povećao za 242, ali je naglo porastao i broj zaraženih - za 14.840.

To je rekordan broj zabeleženih smrtnih slučajeva i zaraženih u jednom danu, prenosi Rojters, dodajući da je ukupan broj ljudi koji su umrli od posledica koronavirusa u Kini sada povećan na 1.310, a broj zaraženih na 48.206.

Zdravstveni zvaničnici u toj proviniciji, žarištu koronavirusa, objavili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su da od danas u bilans uključuju i ljude kojima je bolest dijagnostikovana novim metodama.

Provincijska zdravstvena komisija je prošle nedelje najavila da će početi da priznaje rezultate kompjuterizovane tomografije, radiološkog metoda snimanja pacijenta, kao potvrdu infekcije, što omogućava bolnicama da brže izoluju pacijente.

Provincija Hubei ranije je priznavala samo rezultate testa ribonukleinske kiseline, koji pokazuje prisustvo virusa, ali je potrebno izvesno vreme da se dobiju rezultati.

Korišćenje skenera može brzo da pokaže infekcije pluća, pa će pacijenti moći da započnu lečenje na vreme i da se na taj način poveća i mogucnost da budu izlečeni.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da razrađuje master plan kojim bi se koordinisala klinička istraživanja koronavirusa.

Generalni direktor te organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus je juče novinarima po okončanju dvodnevnog skupa u Ženevi rekao da su u toku sastanci istraživačkih grupa sa vodećim istraživačima, kako bi se odmah započelo sa radom na rešavanju najtežih pitanja, preneo je Tass.

"Neki od tih problema podrazumevaju jednostavnu dijagnostiku, najbolji pristup prevenciji infekcije, potencijalne terapije koje bi mogle da se koriste za lečenje pacijenata", rekao je Tedros.

On je naveo i da je SZO poslala maske, rukavice i medicinske uniforme u 18 zemalja radi zaštite zdravstvenih radnika od koronavirusa. "Nastavljamo da podržavamo države alatima i opremom koji su im potrebni radi dijagnostike, ali i zaštite zdravstvenih radnika. Dostavljali smo dijagnostičke setove laboratorijama širom sveta i nastavićemo tako. Takođe, slali smo zalihe maski, rukavica, haljina, opremu za zaštitu zdravstvenih radnika na liniji fronta", rekao je generalni direktor SZO.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.