Za izbor članova VSS i VST potrebna dvotrećinska većina

Izvor: N1 televizija, 17.Okt.2018, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za izbor članova VSS i VST potrebna dvotrećinska većina

Prema poslednjoj verziji teksta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, za izbor pet članova Visokog saveta sudstva (VSS) i četiri člana Visokog saveta tužilaca (VST), sada su potrebni glasovi većeg broja poslanika odnosno dvotrećinska većina, piše Politika, koja podseća da oba tela imaju po deset članova.

Naime, pet članova VSS skupština bira, na predlog nadležnog odbora, iz redova istaknutih pravnika, posle javnog konkursa i to glasovima dve trećine od 250 poslanika, >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << prenosi ovaj list. Preostalih pet članova VSS biraju sudije.

Najnovijom verzijom nacrta ustavnih amandmana predviđeno je i da Visoki savet tužilaca ima 10 članova. Četiri biraju javni tužioci i zamenici tužilaca iz redova zamenika javnih tužilaca, dok je po jedno mesto rezervisano za vrhovnog javnog tužioca i ministra pravosuđa.

Preostala četiri člana VST bira skupština iz redova istaknutih pravnika. Takođe, i u ovom slučaju predviđen je veći broj poslanika za to - dve trećine, umesto ranije predviđene tri petine.

Ali, vrećina od tri petine i dalje je potrebna za izbor vrhovnog javnog tužioca Srbije.

Novina u vezi sa sastavima ova dva saveta je da se za istaknute pravnike više ne propisuje neophodan pravosudni ispit, prenosi Politika.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenjuje da ključne zamerke struke nisu uvažene. Dodaje da najnovijim izmenama, kojima je trebalo da se od jednog slabog i politički zavisnog pravosuđa napravi jako i nezavisno - to nije postignuto, "nego je, možda čak, i smanjeno".

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević ocenio je za Večerenj novosti da je u najnoviji predlog ustavnih amandmana ugrađeno dosta zamerki koje je struka imala, ali da i dalje postoji strah da se politički uticaj ne uvede kroz način izbora istaknutih pravnika u visokim savetima sudstva i tužilaštva, koji se biraju u Skupštini.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.