Za istekla dokumenta potrebno 16,5 miliona KM

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jan.2015, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za istekla dokumenta potrebno 16,5 miliona KM

SARAJEVO, BANJALUKA - U BiH trenutno ima više od 300.000 nevažećih ličnih karata ili vozačkih dozvola, a građani se žale da je visoka cijena zamjene ovih dokumenata osnovni razlog za to.

Tome u prilog govori i podatak da za zamjenu ukupno 380.306 trenutno nevažećih dokumenata, bh. građani treba da iskeširaju basnoslovnih 16.434.660 KM, ako uzmemo u obzir da je cijena lične karte sa taksama oko 22, a vozačke dozvole oko 66 KM.

Banjalučanin Nikola V. prije nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << dana neprijatno se iznenadio kada mu je službenica na šalteru za zamjenu vozačke dozvole naplatila 66 maraka.

"Nije mi jasno zbog čega zamjena dokumenta košta toliko ako je potrebno samo da ispune jedan zahjetv. Nisu me ni slikali ponovo, ma ništa. Nikako mi nije jasna tako visoka cijena tog dokumenta", ogorčen je Nikola.

Prema podacima Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEAA) Bosne i Hercegovine, važeću ličnu kartu u posjedu trenutno nema 196.944 građanina, a vozačku dozvolu 183.362 lica.

Broj lica koja nemaju odgovarajuću ličnu kartu u odnosu na april prošle godine povećan je za 67.437.

"Kazne za neposjedovanje lične karte kreću se od 10 do 100 KM", kažu u IDEEAA BiH.

U posjedu građana Bosne i Hercegovine nalazi se 3.020.449 ličnih karata, a u ovoj godini trebalo bi da bude zamijenjena 372.571 lična karata koja ističe.

Kada su u pitanju vozačke dozvole, iz IDEEAA BiH upozoravaju da uprkos sve većem broju automobila na ulicama, broj građana sa vozačkim dozvolama u januaru 2015. godine u odnosu na april 2014. godine je smanjen za čak 116.929.

"Trenutno 183.362 lica nisu zamijenili vozačku dozvolu, a taj broj je od aprila prošle godine povećan za čak 71.055. Kod bh. građana, u posjedu je 1.242.513 vozačkih dozvola, dok je u aprilu prošle godine taj broj iznosio 1.359.442", precizirali su u IDEEAA BiH, dodajući da u ovoj godinu treba da bude zamijenjena 229.471 vozačkadozvola koja ističe.

Izudin Šarić, portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, kazao je da je cijena jedan od razloga zbog kojeg građani ne mijenjaju na vrijeme lična dokumenta.

"Sve češće se naši saobraćajni policajci susreću sa situacijom da vozači po dvije, tri godine voze sa isteklom vozačkom dozvolom", istakao je Šarić.

Nedžib Smajlović iz Odsjeka za odnose s javnošću u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona kazao je da je prošle godine evidentiran značajan broj lica sa nevažećim dokumentima i da su čak slali i upozorenje građanima da su dužni na vrijeme zamijeniti dokumenta.

"Ne bi bilo u redu da smo dvije ili tri hiljade ljudi kaznili zbog neposjedovanja lične karte pa smo poslali upozorenje da što hitnije pristupe zamjeni", kazao je Smajlović.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.