Za ispijanje šampanjca po četrdeset hiljada dinara kazne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2009, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ispijanje šampanjca po četrdeset hiljada dinara kazne

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić, ministarka sporta Snežana Samardžić-Marković i predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić kažnjeni su danas sa po 40 hiljada dinara zbog ispijanja šampanjca u loži stadiona "Crvene zvezde" posle pobede reprezentacije Srbije nad Rumunijom, rekao je gradski starešina organa za prekršaje Zoran Pašalić.

Pašalić je izjavio Tanjugu da pravo žalbe u roku od osam dana od dostavljanja rešenja o kažnjavanja imaju Tadić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Samardžić-Marković i Antić, ali i policija, kao podnosilac krivične prijave.

Prema njegovim rečima, policija može da se žali na vrstu kazne, pošto je zaprećena, alternativno, kazna zatvora do 60 dana, ili novčana kazna od 30 do 50 hiljada dinara.

Tadić, Samardžić-Marković i Antić su 25. septembra nazdravili u loži stadiona "Crvena zvezda" fudbalerima reprezentacije na pobedi koja ih je odvela na Svetsko prvenstvo, a predsednik Tadić je pred gradskim sudijom za prekršaje priznao da je da je u VIP loži stadiona popio gutljaj šampanjca da bi nazdravio pobedi.

"Nisam znao da je konzumiranje alkohola, makar samo u vidu nazdravljanja, zabranjeno, i u potpunosti prihvatam odgovornost za učinjeni prekršaj", rekao je tada Tadić pred sudijom za prekršaje.

On se na saslušanju nije pozvao na imunitet, na šta po ustavu ima pravo.

Poziv je upućen zbog pokretanja prekršajnog postupka po prijavi koju je protiv njih podnela policija zbog nedoličnog ponašanja posle utakmice fudbalskih reprezentacija Srbije i Rumunije odigrane 10. oktobra.

Prijava je podneta na osnovu Zakona o sprečavanju nedoličnog ponašanja na sportskim manifestacijama, koji predviđa zabranu točenja i konzumiranja alkohola pre, za vreme i 90 minuta posle sportskih događaja.

Progledali im kroz prste

Kako Novosti nezvanično saznaju, za sve tri kazne bilo je presudno to što se troje okrivljenih uopšte nisu branili, odnosno, što su sve - priznali.

"Otežavajuća okolnost" bila je visina njihovih plata, a olakšavajuća to što u poslednje dve godine nisu prekršajno kažnjavani.

Sudije su im "progledale kroz prste" i zbog toga što je ispijanje šampanjca bilo deo slavlja i nazdravljanja uspehu i plasiranju srpske fudbalske reprezentacije na svetsko prvenstvo, posle koga nisu nastupile nikakve štetne posledice.

Za recidiviste ozbiljnija kazna

Ukoliko predsednik države, ministarka i prvi čovek gradske skupštine još jednom budu nazdravljali na stadionu, sledi im mnogo ozbiljnija kazna - obavezna zabrana prisustvovanja utakmicama.

Minimalna kazna koju je zakon predvideo za ovaj prekršaj je 30 hiljada, a maksimalna 50 hiljada dinara.

Za funkcionere se, dakle, našla "sredina". Zakon je predvideo i alternativu od 60 dana zatvora u slučaju da se novčana kazna ne plati.

Daleko je Južna Afrika

Prekršajna prijava je podneta i protiv Tomislava Karadžića, predsednik FSS, koji je kao domaćin, organizovao proslavu.

On je, međutim, uredno obavestio sud da je u vreme kada je bilo zakazano suđenje, bio u Južnoj Africi, kao predstavnik Srbije na izvlačenju za svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se sledeće godine održati u ovoj zemlji.

Karadžić, prema zakonu, ima pravo da iznese odbranu na sudu kada se vrati iz Južne Afrike, ali isto tako može da je priloži i u pismenom obliku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.