Izvor: Nezavisne Novine, 26.Okt.2017, 07:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za godinu "prebijeno" 200 miliona maraka

BANJALUKA - Posljednja od četiri planirane multilateralne kompenzacije za ovu godinu je završena u utorak, a ukupno je kompenzovano 36,30 miliona maraka obaveza i potraživanja između 759 učesnika.

Zbirno gledano, kroz četiri kompenzacije koje su organizovane u 2017. godini "prebijeno" je blizu 200 miliona maraka.

Učesnici mogu do sutra u 15 časova ispravljati preliminarne izvještaje o kompenzaciji, a nakon toga će dobiti konačne izvještaje.

"Sistem >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << služi privredi i to je jasno nakon dvije godine od kada je uveden, jer je do sada kompenzovano preko pola milijarde maraka potraživanja. U narednom periodu ćemo tražiti rješenja kojima bismo ga unaprijedili", kazao nam je Milan Božić, direktor Banjalučke berze.

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da bez obzira na to što se zbirna suma nakon svake kompenzacije smanjuje, ukupna cifra pokazuje kako je u pitanju jedan značajan iznos.

Kažu kako je upravo njihova inicijativa bila da se krene u kompenzacije s ciljem da se prvenstveno smanji nelikvidnost privrede, što je i njen najveći problem.

"Ovo je dobar način da se nelikvidnost ublaži, a ono na čemu treba u narednom periodu raditi je tražiti rješenje koje bi podrazumijevalo da se svi akteri uključe, prije svega javni sektor", kazao nam je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Ovu ideju su ranije zagovarali i ekonomisti koji smatraju kako bi državna preduzeća svoje dugove mogla da vrate preko Poreske uprave, gdje bi onaj privredni subjekat kojem se duguje novac bio oslobođen duga za porez u visini svojih potraživanja.

Inače, procjene pokazuju kako su obaveze privrednih subjekata u RS oko 15 milijardi maraka.

Podsjećamo, multilateralna kompenzacija je način kompenzovanja, tj. prebijanja obaveza i potraživanja između učesnika koji su prijavili svoje obaveze u sistem, pri čemu učesnici ne moraju biti istovremeno u dužničko-povjerilačkom odnosu, ali imaju potraživanja i obaveze prema najmanje jednom od učesnika u multilateralnoj kompenzaciji.

Sistem omogućava učesnicima da kompenzuju obaveze i potraživanja, a učesnici sistema su svi subjekti uključeni u budžetski sistem Republike Srpske, privredna društva, banke, osiguravajuća društva, mikrokreditne organizacije, agencije, sportska društva, preduzetnici, poljoprivredna gazdinstva i druga pravna lica koja obavljaju poslovanje posredstvom bankovnih računa.

Na prvoj multilateralnoj kompenzaciji, koja je organizovana u novembru 2015. godine, kompenzovano je ukupno 164,2 miliona maraka, što je ujedno bio i najbolji rezultat.

Mjesec    Broj učesnika                          Kompenzovano  

Februar            632                                  67,09 miliona KM

April                        908                                  56,85 miliona KM

Jul                   768                                  37,10 miliona KM

Oktobar           759                                  36.10       miliona KM

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.