Za ekonomsko osnaživanje žena 30 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za ekonomsko osnaživanje žena 30 miliona dinara

Vlada Srbije prepoznaje rodnu ravnopravnost, razvoj ženskog preduzetništva i poboljšanje njihovog položaja na tržištu rada kao neizostavni element i privredne i društvene razvojne strategije, izjavila je danas ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović prilikom uručivanja ugovora za realizaciju prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, vrednih 30 miliona dinara, od ukupno dva miliona evra koliko je iz IPA fondova 2016. opredeljeno.

Joksimović je u Vladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbije navela da današnje uručivanje ugovora i sve što Vlada radi na tom polju u Srbiji - opštinama i gradovima zaista pokazuje kolika je važnost rodne ravnopravnosti i potreba da žena bude aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja.

"Ekonomski osnažiti ženu to nije samo pitanje finansijske održivosti, već njenog boljeg društvenog i ukupnog položaja i na kraju onoga sto mislim, da na žalost žene posebno u ruralnim krajevima još nemaju, pitanja dostojanstvenog načina života i uposlenja sopstvenih potencijala, veština i mogućnosti", rekla je ministar.

Prema njenim rečima, ugovori uručeni predstavnicima civilnog društva, opština i gradova, finansirani iz IPA fondova imaju za cilj poboljšanje sveukupnog položaja žena.

"Ugovori imaju za cilj poboljšanje ne smo socijalnog položaja žena, iako žena u Srbiji nije i ne sme da bude socijalna kategorija, već aktivni učesnik i potencijal održivog ekonomskog i regionalnog razvoja, a na čemu nismo dovoljno radili decenijama unazad", rekla je ministar i ocenila kao značajno to što su se poslednih godina svi važni činioci od Vlade Srbije, do međunarodnih organizacija, poput UN i civilnog sektora ujedinili oko tog važnog pitanja.

Joksimović je podsetila i da je zadatak Vlade Srbije da omogući institucionalni okvir i novac iz budžeta ali i svih dostupnih fondova i izvora, pogotovo EU ali i drugih bilateralnih partnera.

Važno je, kako je dodala, da prepoznamo da lokalna samouprava mora da koristi novac ne samo iz budžeta već i iz fondova koji su nam na raspolaganju kao zemlji kandidatu. To znači malo više truda, investiranja u specifična znanja, pripreme za aplikacije i pisanje projekata, ali i više sredstava za održivi razvoj na lokalu.

Joksimović je dodala da je rodna ravnopravnost deo Agende 2030. čije će rezultate naredne godine u UN prestaviti predsednik Srbije Aleksandar Vučić kroz dobrovoljni nacionalni izveštaj o ispunjavanju ciljeva održivog razvoja.

"Sve to nesumnjivo daje najvažniji okvir i za ono što radimo na polju EU integracija. kroz poglavlja i standarde koje usvajamo, a jedan od najvažnijih elemenata je postizanjne društva jednakih šansi i rodne ravnopravnosti", rekla je ona.

Šef delegacije EU Sem Fabrici podsetio je da je sa ministarkama Joksimović i Zoranom Mihajlović 8. marta ugovorio taj projekat iz koga je iz IPA fondova obezbeđeno dva miliona evra. Dodao je da je to prvi takav projekat u region i da to potvrđuje da Srbija opet preuzima liderstvo u ovom delu Evrope.

Skupu su prisustvovali i zamenica direktora UN Women u Srbiji Jelena Milovanović, državni sekretar i u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Imre Kern i pomoćnik ministra Veljko Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Fabrici: Srbija ponovo preuzela liderstvo u regionu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2018

Šef delegacije EU Sem Fabrici izjavio je da Srbija ponovo preuzima liderstvo u regionu što, kako je ocenio, potvrđuje i 16 danas uručenih ugovora za realizaciji prvih projekata u oblasti ekonomskog osnaživanja žena, vrednih 30 miliona dinara, od ukupno dva miliona evra koliko je opredeljeno iz...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.