Za četiri godine preko 10.000 napada na policajce!

Izvor: Press, 16.Dec.2014, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za četiri godine preko 10.000 napada na policajce!

U poslednje četiri godine u Srbiji je bilo više od 10.000 napada na policajce dok su obavljali dužnost, a u Novom Sadu za prvih deset meseci ove godine čak 79, saopštilo je Strukovno udruženje policije "Rudolf Arčibald Rajs".
Kako za 021 kaže predsednik tog udruženja Nenad Ljubišić, evidentno je da u minulom periodu nije postojala politička volja da se donese odgovarajući Zakon o policiji, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i određeni pravilnici koji bi jasno regulisali postupanje policajaca u određenim situacijama.

 
"Loša kaznena politika i neadekvatne sankcije za napade na policajce sa jedne strane, a sa druge loša opremljenost samih policijskih službenika dovodi do sve češćih napada", ističe on za 021. Ljubišić dodaje da smo sve češće svedoci tragičnih događaja i situacija da se rutinska intervencija ili asistencija policajaca pretvori u tragediju sa najtežim ishodom. On podseća i na intervencije tragično nastradalih Siniše Hrnjeza i Vladimira Grandića, koji su se takođe uputili u intervenciju bez adekvatene orpeme koja se na žalost završila tragično. Ljubišić naglašava da je posebno problematično to što ne postoji nikakva preventiva.
"Ako Republika Srbija svojim preventivnim sistemom, koji gotovo i ne postoji, kao i nefunkcionalnim represivnim sistemom ne može da opremi i zaštiti sopstvenu policiju, šta onda da očekuju građani? Analizirajući aktuelne događaje nesporno je da je opšta prevencija izgubila smisao. U cilju sveobuhvatne bezbednosti, kako građana tako i državnih organa i njenih pripadnika, neophodno je pod hitno pooštriti kaznenu politiku. Posebno je potrebno u što kraćim rokovima sprovoditi suđenja i izricati maksimalne kazne zatvora osobama koje su napale policajce kao simbol države, jer iz takvih postupaka jasno je i nedvosmisleno da su takvi izvršioci najopasniji po društvo, državni sistem i sve građane", objašnjava on.
Ljubišić apeluje na ministra Nebojšu Stefanovića da po hitnom postupku formira radnu grupu u koju će biti uključena struka, a koja će za cilj imati donošenje novog adekvatnog Zakona o policiji. Podsetimo da je najnoviji slučaj bio juče, kada je novosadski saobraćajac Đura Vračarić (44) ranjen tokom potere za kradljivcem automobila. (Suzana Stojićević)

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.