Izvor: Danas, 18.Jan.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolji rad na Andezitskom prstu

Majdanpek - U naredna dva meseca treba da bude završeno novo korito i izmeštena majdanpečka reka Pek, što predstavlja jedan je od velikih infrastrukturnih poslova u Rudniku bakra Majdanpek, neophodnih zbog otvaranja rudnog tela Andezitski prst i proširenja površinskog kopa majdanpečkog Rudnika bakra Majdanpek i uopšte preusmeravanja proizvodnje sa Severnog na Južni revir.

Novo korito imaće dužinu preko 800 metara, od mosta do rudničke benzinske pumpe odakle se već skoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tri meseca vode prepumpavaju, a završetkom radova Pek će nesmetano teći, uslovi za rad i eksploataciju na Andezitskom prstu postali bolji, a na listi troškova RBM prestala da raste cena prepumpavanja, prenosi "Kolektiv", list RTB Bor.

- Reč je o posebno važnom zadatku jer ćemo, na jednoj strani, u proizvodnji na Andezitskom prstu imati bolje uslove za rad, a i na listi troškova završićemo sa onima koji nastaju zbog prepumpavanja. Na drugoj strani rešićemo i probleme visokog vodostaja Peka koji postaju krajnje ozbiljni u uslovima obilnijih padavina kakve smo imali i pre nekoliko dana - objašnjava direktor RBM, Branislav Tomić.

Buduće korito Peka biće dve etaže ispod nove deonice magistralnog puta, čiju liniju prati ispod Andezitskog prsta. U proseku dubina novog korita biće četiri, a gornja širina 15 metara. Prema projektu, predviđen je iskop materijala od oko 40 hiljada kubika, osim rudničke angažovana je i druga mehanizacija i bez obzira na veoma teške uslove, oni koji su neposredno angažovani na poslovima izmeštanja Peka nadaju se da će biti ispoštovan imperativni rok od 60 dana za završetak radova.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.