Za bolji kvalitet tradicionalnih proizvoda od mleka

Izvor: RTS, 12.Feb.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bolji kvalitet tradicionalnih proizvoda od mleka

Tridesetogodišnji inženjer stočarstva Stefan Tomić obilazi kooperante bajinobaštanske mlekare "Spasojević" i Poljoprivrednog kombinata "Zlatibor" kako bi im pomogao da poboljšaju kvalitet mleka i postignu evropski standard u proizvodnji.
U okviru projekta užičke Regionalne razvojne agencije "Unapređenje kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mleka", već godinu i po dana, tridesetogodišnji Bajinobaštanin >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Stefan Tomić, diplomirani inženjer stočarstva, obilazi kooperante bajinobaštanske mlekare "Spasojević" i PK "Zlatibor", savetujući ih kako da poboljšaju kvalitet mleka u skladu sa evropskim standardima.

Iako ranije nije imao dodira sa selom, Stefan se uzdao u svoje fakultetsko znanje, pa je posle početnog nepoverenja stočara, vrlo brzo našao zajednički jezik sa skoro 600 kooperanata dve mlekare.
Jednom mesečno obilazi ih po bespućima zapadne Srbije, prelazeći tako što autom, što peške i do 2.000 kilometara.
"Odmah nisu znali da li sam ja tu da njih kontrolišem ili sam ja tu da njima pomognem, u stvari onog trtenutka kada su shvatili da sam ja jedna veza samog proizvođača i mlekare, da sam ja tu samo da bi njima pomogao, da za mlekaru da obezbedimo što bolju sirovinu", kaže Stefan Tomić.
Godinu dana kasnije, kooperantima, koji se već dugo bave proizvodnjom mleka, Stefanovi saveti i te kako znače.
"Imam poverenja u Stefana, a i naučio sam te neke stvari za koje nisam bio siguran kako raditi, oko vimena, oko kontrole aparata", kaže Đorđe Radojičić, Beserovina.
"Svi saveti su koristili koje nam je on dao. Prvo, kako da hranimo stoku, i kako da je otvoren sistem, pušten - najbolji, celo leto su bile na paši, drugo, reko nam je kako da održavamo laktofrize gde hladimo mleko, sa kojim preparatom da operemo i kako da operemo, od tada smo dobili mnogo bolji kvalitet mleka, od kvaliteta mleka imamo i neku zaradu", kaže Milomir Đokić, Solotuša.
A bilo je to, kako Stefan kaže, samo ispravljanje sitnih grešaka, pravljenih po navici.
"I ostvarili baš značajne rezultate, znači mleko koje se nekada vodilo da je van klase sada se nalazi u ekstra klasi, što su u stvari oni standardi koje nam diktira Evropska Unija", kaže Stefan.
"I svi su na dobitku, i proizvođači mleka ,jer dobijaju veću cenu i savetodavac zato što smo uposlili mladog čoveka koji je bio na birou, i mlekara ima stabilno tržište i na kraju krajnji kupac koji dobija odličan kvalitet", kaže Radomir Spasojević, mlekara "Spasojević", Bajina Bašta.
Vrlo brzo, Stefan će svoja iskustva preneti kolegama, koje će kao savetodavce, uz pomoć Regionalne razvoje agencije "Zlatibor", uposliti mlekare Raškog, Kolubarskog i Moravičkog okruga.
rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.