Za antifašizam uglavnom samo sede glave

Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za antifašizam uglavnom samo sede glave

Povodom obeležavanja "Međunarodnog dana borbe protiv fašizma" i pada "Berlinskog zida", a kako bi se skrenula pažnja na borbu protiv fašizma, koja se i danas vodi, kako u svetu, tako i kod nas, u zrenjaninskom pozorišnom klubu "Zeleno zvono" održana je tribina "Duh palanke i fašizacija društva", u organizaciji pokreta "Novi optimizam", a pod pokroviteljstvom "Pokrajinskog sekretarijata" za sport i omladinu.

Tema tribine na kojoj je govorila i pokrajinska sekretarka za sport >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i omladinu Marinika Tepić bila je kultura pamćenja, revizija istorije, sećanje na "Holokaust", antifašizam među mladima i zaborav. Osvrtom na položaj mladih, resorna sekretarka ovom prilikom je istakla da je veoma važno učiti mlade o fašizmu koji je prisutan, ne samo u inostranstvu već i kod nas, jer je to najbolji vid njene prevencije.

- Veoma mi je žao i razočaravajuće što se mladi gotovo uopšte više ne zanimaju za antifašizam, u prilog tome govori i činjenica da i danas u publici sedi više sedih glava. Mi smo u protekle tri godine na omladinskim konkursima od više od 2.000 zahteva za finansiranje imali možda samo dva ili tri projekta koja su se bavila ovom veoma važnom temom. Razlog tome je, kako mi se čini, taj što se fašizam smatra kao nešto što je tuđe, kao da mladi ne shvataju da to nije nešto što se dešava negde daleko od njih, već je on prisutan i u kvartu, i u zemlji, i u njihovoj školi. I to je ono što je veoma tužno - kazala je Tepićeva. Ona je napomenula da je potrebno da se o genocidu, fašizmu, a pre svega o antifašističkoj borbi uči u školama jer je to najbolji način za njegovu prevenciju.

- U narednoj godini "Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu" posvetiće posebnu pažnju ovom problemu i kao što smo to uradili i projektom "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" i konkursom za prevenciju nasilja i diskriminacije, pokušati da sistematski rešimo problem i naučimo mlade da ne zatvaraju oči pred fašizmom i uključe se u borbu protiv njega bar u Vojvodini - zaključila je resorna sekretarka.

Pored nje na tribini su govorili i istoričarka Olga Manojlović Pintar, sociološkinja Janja Beč Neumann, sociološkinja Senka Jankov i strip autor Aleksandar Zograf. Prisutni su imali priliku da pogledaju i izložbu fotografija Olge Manojlović Pintar.

Nagrada Ivanu Ivanjiju

Ovom prilikom proglašen je i dobitnik nagrade "Dobar primer novog optimizma", koja se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjem bore za vrednosti koje su jasno izražene u "Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima" i Proglasu "Novog optimizma", te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu, a ove godine ona će biti uručena Ivanu Ivanjiju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.