Za Đelića još nema mesta u vladi

Izvor: Blic, 20.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Đelića još nema mesta u vladi

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, mogao bi da ostane bez ijednog resora u budućoj, izvesnoj vladi liste „Za evropsku Srbiju", SPS-PUPS-JS i manjina, jer resor vezan za EU žele još neki visoki funkcioneri DS. Prema saznanjima „Blica", evropskim integracijama žele da se bave sadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ali i bivši predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić.



Podele resora u budućoj vladi Srbije uveliko su u toku. Nezvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su potvrđeni mandati većine sadašnjih ministara DS, međutim, upadljivo je da su u „kombinatorikama" kome će pripasti koje ministarstvo nema imena sadašnjeg potpredsednika Vlade Božidara Đelića. Zamoljen da prokomentariše da li će dobiti resor koji je do sada vodio, Đelić kratko u izjavi za „Blic" kaže:

- Kao ni 2006. godine, kada me je predsednik Tadić zamolio da se ponovo uključim u politički život Srbije, nismo pričali o nekim određenim funkcijama pa to ne činim ni sada. Trenutno su svi naši napori usmereni ka tome da Srbija dobije jednu socijalno odgovornu i proevropsku vladu koja će mirnim putem braniti Kosovo i Metohiju i podići standard života svih naših građana. Vladu koja će nas dovesti na prag Evrope do kraja mandata - kaže Đelić.

On dodaje: „DS je kompaktna ekipa pod vođstvom Borisa Tadića i uz to jedna pobednička ekipa. A pokušaj onih koji su izgubili da nas međusobno zavade su jalovi i osuđeni na neuspeh."

U nekim domaćim medijima objavljeno je da Tadić ne želi da Đelić bude u vladi zbog njegovog novca i „sumnjivih transfera". Međutim, prema saznanjima „Blica", u vrhu DS je žestoka borba za resor evropskih integracija jer je to funkcija koja neminovno donosi uspeh s obzirom na to Srbija naredne godine dobiti status kandidata i približiti se do kraja mandata članstvu u EU.

Kada je reč administrativnom rešavanju pitanja evropskih integracija, još uvek su otvorene dve varijante: ili da se formira novo ministarstvo za EU, ili da se evropske integracije pripoje spoljnim poslovima.

Za evropske integracije i novo ministarstvo zainteresovan je bivši predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić. Međutim, on „ne bi preko Đelića uzimao to ministarstvo". Preciznije, Dulić bi ga, iako želi taj resor, prepustio Đeliću. Međutim, s druge strane, takav stav ne deli ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je žestoko zainteresovan da vodi i deo priče oko evropskih integracija koje bi u tom slučaju bile pripojene MIP.

Đelić se do sada oprobao u finansijama i napravio uspešnu karijeru, a kao potpredsednik Vlade Srbije bio je zadužen za evropske integracije koje su tokom ovog mandata zaokružene potpisivanjem sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. .

Impresivna radna biografija

U vladama Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, Božidar Đelić je bio ministar finansija. Međutim, pre ulaska u politički život Srbije Đelić je od 1991. do 1992. radio kao savetnik Vlade Poljske u oblasti privatizacije i makroekonomske reforme. Bio je savetnik ministra finansija Lešeka Balceroviča i direktora varšavske berze. Od 1992. do 1993. bio je savetnik vršioca dužnosti predsednika Vlade Ruske Federacije Jegora Gajdara, potpredsednika Vlade i ministra privatizacije Anatolija Čubajsa, kao i ministra finansija Borisa Fjodorova. Od 1993. do 2000. bio je partner u konsultantskoj firmi „Mekenzi&Co", u Parizu gde se specijalizovao kao savetnik za oblasti finansijskih institucija i medija. Oktobra 2002. Svetski ekonomski forum iz Davosa imenovao je Đelića za jednog od „mladih svetskih lidera za narednih pet godina". Tokom formiranja vlade 2007. Tadić ga je predložio za mandatara, ali je posle dugih pregovora to mesto pripalo DSS i Koštunici.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić bez ministarskog mesta?

Izvor: Deutsche Welle, 21.Jun.2008, 15:37

Očekuje se da već u nedelju (22.6.) bude saopšteno da su lista "ZES" i koalicija SPS-PUPS-JS postigli dogovor o formiranju vlade, tvrdi za list "Danas" izvor iz vrha DS-a. Podele resora u budućoj vladi Srbije - u toku.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.