Za Ameriku imam  samo - nogu pobednika

Izvor: Glas javnosti, 02.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Ameriku imam samo - nogu pobednika

Konstantin Kinčev, pevač i lider sanktpeterburške grupe „Alisa“, u svojoj zemlji važi za svojevrsnu ikonu hard-rok, nju vejv, džez-rok i bluz-rok muzike. Jedini je član originalne postave grupe, basista i osnivač sastava, uz čiji su uticaj i to ne samo muzički poslednjih 20 godina odrasle generacije Rusa.

O njima se u domovini i mnogo pisalo i mnogo govorilo svih tih godina, a đakon Andrej Kuraev, profesor na Moskovskoj teološkoj akademiji (MDA), više puta je pisao o fenomenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „Alisa“, ali i o poeziji njenog lidera Konstantina Kinčeva, koji je u Beograd došao na Vidovdan „u podršku braći Slovenima“ da održi koncert.

„ALISINA“ FAN ARMIJA

Koliko obožavalaca iz Rusije je sa grupom došlo u Beograd da podrži srpski narod?

- Verovatno stotinak ljudi, koliko je uspelo da se nađe u avionu. Reč je mnoštvu onih koje zovemo „Alisinom“ armijom. To su pripadnici fan armije koji putuju sa nama po celoj Rusiji i najčešće ih je mnogo, a kada idemo u inostranstvo, manje ih je.

„Mi pravoslavni“

Kako po dobrome živeti?

Kako se spremati na put,

kako sa nadom gledati

na razoreni dom?

Kako po dobrom pevati,

kako gledati na spletke

neprijatelja, ali

imati snage da oprostiš?

Kako imati snage

da lopovima oprostiš

i onima koji ti vređaju oca?

Kako silu trpeti?!

Mi imamo snage za to

jer mi smo pravoslavni!

U nebu je snaga i ljubav!

Zakon i ljubav Božja!

Nepokorni

(iz pesme napisane dok je NATO bombardovao Srbiju i Beograd 1999. godine)

Što poklonima, što čizmom,

što terorom kalifata,

palila se grabljiva pasmina

i raznosila na komade,

razarala mir.

Ali, držala se silom duha

vera nepokornog naroda

Grupa je i u Rusiji, trenutno, veoma aktuelna, budući da im se pre mesec dana zvanično pojavio novi albuma „Puls čuvara vrata lavirinta“, a njen lider Kinčev je ima angažovan stav kada je reč o slovenstvu i pravoslavlju koje izražava kroz muziku kojom se bend bavi, te je u Moskvi sasvim normalno da se njegov lik sreće na bilbordima pored napisa „vera“. O svom beogradskom koncertu, više nego oštrim nacionalnim stavovima i potencijalnoj ulozi svoje zemlje u svetskim političkim tokovima pedesetogodišnji Konstantin Kinčev govori za Glas.

Bila je ovo vaša prva poseta Beogradu?

Odavno sam hteo da dođem, ali sada su se, hvala Bogu, u Rusiji našli ljudi koji su nam to i omogućili. Trudili smo se koliko smo mogli, a publika je bila tu da prosudi da li smo bili ono pravo. U Rusiji naši koncert traju dva i po sata i publika im se istinski predaje, ovde smo pokušali da pružimo isto.

Zašto je za datum koncerta izabran Vidovdan?

- Prvobitna ideja je bila da u Srbiji održimo koncert na Dan pobede, 9. maja, ali to tada nije bilo moguće. Cela Srbija bila je zauzeta pripremama za Evrosong, čiji ste bili domaćini. Kao sledeći simboličan datum izabran je Vidovdan, koji za vas ima taj veliki istorijski značaj.

Više puta ste sa bine ponovili „Kosovo je Srbija“. Koliko ste zaista upućeni u naše društveno-političke prilike?

- Poznajem vaše društvene i istorijske prilike i znam koliko vas boli što vam je oteto Kosovo. Srce me boli zbog patnji srpskog naroda. Amerika je tako pritisla na Srbiju i od Amerike zavisna Evrope se tako ponaša da meni prosto srce krvari za bratskim srpskim narodom. Znam da je za Srbe Kosovo srce naroda i da je sve srpsko u istoriji krenulo sa Kosova. Poznate su mi istorijske činjenice o Kosovskoj bici, u kojoj ste Pirovom pobedom spasli Evropu od najezde Turaka. Za vas je Kosovska isto što Kulikovska bitka i za nas Ruse, kada smo uspeli da zbacimo tatarsko-mongolsko ropstvo.

Poznata mi je i priča da Srbija pocepana na one koji zemlju vide u NATO i Evropskoj uniji, i one koji brane nacionalne prioritete. Prirodno je bilo da naš dolazak ima politički kontekst, i mi smo nastupili pod sloganom - „Kosovo je deo Srbije“

U vašoj štampi izjavljivali ste da ovde ne dolazite iz interesa, već da date podršku srpskom narodu?

- Tačno je da vašu zemlju pohodim u jednoj potpuno nekomercijalnoj akciji. Tu sam da pokažem saosećanje Rusa sa Srbima i to se desilo baš na dan koji se u tradiciji vašeg naroda smatra danom velike žalosti. Hteo sam pokaže da u Rusiji Srbi i Srbija nisu zaboravljeni. Na Vidovdan mnogi pravoslavni hramovi u Sibiru imali su litije posvećene tom srpskom prazniku.

Ali da se vratimo na Ameriku. Kada je ta država banditski bombardovala Beograd, mi svojevremeno nismo otišli na festival u NJujork. Tamo su nastupali neki ruski bendovi poput „Građanske odbrane“ i još neko, ali baš zato što su u to vreme Amerikanci bombardovali Beograd, mi smo otkazali gostovanje. Ne žalim! Zbog tog bombardovanja Amerika je na neki način postala neprijatelj. Štaviše, tada sam rekao da više na zemlju SAD neću kročiti, pošto na neprijateljsku zemlju možemo ući samo kao pobednici.

Kako to mislite?

- Nemam u vidu američki narod koji je nedužan koliko i svaki. Narod sa svim ovim o čemu govorim nema nikakve veze. Mislim na američko rukovodstvo koje ognjem i mačem svoju famoznu demokratiju nameće ostatku sveta. Hvala Bogu što zbog takve Amerike moja zemlja ponovo postaje sila, postaje jaka. Verujem da jedna takva vaskrsla, ojačana Rusije neće dozvoliti Americi da tako drsko nameće svoje uslove ostatku sveta i diktira svoje interese kao društvenu neophodnost i da će Rusija naći način da se tome suprotstavi.

Hvala hrabrom i plemenitom bratu Rusu na shvatanju nasih muka, odnosa ljigavog Zapada prema nama i Rusiji, kao i podrsci u ovom surovom vremenu!

lovac u mutnom. sem toga on nije pravi rus, a

muzika koju svira nije slavenska muzika uopste.

srbija treba da je nezavisna, a kosovska prica je

sasvim duga prica. sada bi mi trebali da potisnemo

albance kako bi bugari izasli na jonsko more.

samo kako neki tamo daleko mastaju da mi

kao resimo nase probleme a nakon toga da oni

budu kao dobri prema nama. sve je to lupanje i

miris love. osecanja ne resavaju nista sem sto

prave probleme da se narod okrene poslu i

pravljenju bogatsva kojim se kao uvek moze

kupiti kuca gde hoces.

Kinchev - eto normal'niy chelovek

anonimni, osecanja su upravo ono sto nas razlikuje od MASINA.

Doduse, da imate neka osecanja, ne bi bili anonimus :)

Hvala ti brate Konstantine!

Neka zivi bratska Rusija i neka nas spase domacih proevropskih izdajnika kad vec sami to ne mozemo.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.