Za 24 sata slepu ženu dva puta izbacili iz prevoza

Izvor: B92, 29.Dec.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za 24 sata slepu ženu dva puta izbacili iz prevoza

Vesna Nestorović ponovo je doživela neprijatnost u gradskom prevozu kada je sa svojim psom vodičem umalo izbačena iz autobusa.

Nju je juče vozač GSP na liniji 25p pokušao je da izbaci iz vozila kad je pokušala da uđe u autobus sa psom vodičem. Danas je ponovo preživela istu scenu, samo u tramvaju na liniji 14, piše "Blic".

"Dan nakon što sam doživela ono u autobusu, ponovo mi se sve dešava u tramvaju. Sve se odigralo na stanici kod "Franša" pre Autokomande. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vozač je zaustavio vozilo i rekao mi da izađem napolje. Više nisam mogla da izdržim i pozvala sam policiju. Ja ne mogu da verujem da mi ne dozvoljavaju da uđem u vozilo javnog prervoza sa psom vodičem, koji po zakonu sme da ulazi u vozila prevoza", rekla je Vesna Nestorović.

Ona je dodala da je dostavila dopis GSP-u još 21. septembra da zakonski pas vodič koji pomaže u kretaju slabovidim i slepim osobama sme da se vozi u prevozu.

"Nije mi više jasno šta još treba da se desi. Tužiću GSP, nema mi druge, ovo je nepodnošljivo", kaže Vesna Nestorović.

Vesna je juče doživela pravu drama na liniji 25p oko 16 sati kada je vozač pokušao da je izbaci iz vozila jer je pored nje bio pas vodič.

GSP Beograd uputilo je izvinjenje slabovidoj putnici sa psom vodičem od koje je vozač tražio da napusti vozilo.

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović poručio je danas da je neshvatljivo i skandalozno ponasanje vozaca GSP-a prema slepoj osobi kojoj nije dozvoljeno da uđe u vozila sa psom vodičem, i to dva puta.

"To nije samo kršenje zakona po kojem slepe osobe mogu u pratnji psa vodiča ulaziti u vozila javnog prevoza, to je pre svega nehumano. Kakvi smo to ljudi postali kada se ovako ponašaju zaposleni u javnom sektoru i to prema teško hendikepiranoj osobi?", upitao je Omerović u izjavi dostavljenoj medijima.

On je rekao da je najmanje što GSP "Beograd" može da učini da se javno izvini Vesni Nestorović, koja je pretrpela neprijatnosti.

Omerović smatra i da rukovodstvo GSP-a, "ako već neće kazniti svog vozača", treba da organizuje obuku vozača i zaposlenih na temu poštovanja ljudskih prava i zakona.

Nestorović je juče, u 15.30 sati, na stajalištu kod Kalenić pijace, ušla u aubotus na liniji 25P, u pratnji psa vodiča.

Vozač koji je upravljao tim vozilom je tražio da napusti vozilo, a kasnije je, u izjavi, naglasio da je to učinio jer je autobus bio prepun putnika i što se brinuo za njihovu bezbednost, jer pas nije imao zaštitnu korpu.

GSP Beograd se izvinio Nestorović, i istakao da je vozač napravio veliki propust i da će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Međutim, kako su potom preneli mediji, Nestorović je danas ponovo doživela istu situaciju u tramvaju na liniji 14.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

(VIDEO) MALTRETIRANJE: Pogledajte mučni snimak: Evo kako je vozač terao slepu ženu iz tramvaja 14

Izvor: Kurir, 29.Dec.2015

Dva dana zaredom slabovida Vesna Nestorović je žrtva vozača Gradskog saobraćajnog preduzeća koji su zaustavili vozila kako bi je izbacili napolje zbog njenog psa vodiča. Njenu tortutu su zabeležili građani koji su snimak objavili na društvenim mrežama...Naime, Vesna Nestorović, koja je juče...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.