ŽIVOT I SLOBODA! ŠTAP U RUKE, TORBAK NA LEĐA I PUT POD NOGE: Oni su banatski stočari (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2020, 10:04

ŽIVOT I SLOBODA! ŠTAP U RUKE, TORBAK NA LEĐA I PUT POD NOGE: Oni su banatski stočari (FOTO)

Sve se menja, jedino pastirski zivot ostaje bez nekih većih promena.

Oni odmor nemaju, da rade moraju i kad upeče sunce i kad lije kiša. Ni korona virus ne menja njihov način života i rada - oni su banatski stočari.

Štap u ruke, torbak na leđa i put pod noge, svejedno plus 30 i minus 20, nepregledni Banatski pašnjaci, nekada je na ovim pašnjacima paslo i nekoliko hiljada grla ovaca i krava, danas su ovi pastiri prava retkost.

- Od čobana onih što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ih ja pamtim. Sa 11 godina sam uzeo štap i samo sam ostao ja, znači nema. Svi su pomrli, a mladi neće. Posla nema, ne znam, da li ih je stid da bude pastir, ne znam pojma nemam. Samo ovo ne vodi ničem. Je li težak pastirski zivot. Nije lak život, kiša, komarac, vetar, muva, sve je to moje. Znači ja sam osam meseci na pašnjaku od 1. aprila do 29. novembra - priča Steva Radišić iz Elemira.

Živojin Stankov iz Elemira je danas sa svojim stadom krava. Kaže da vrućina nije problem i da se od pastirskog života može živeti. Taj život, kaže, nije težak za onog ko voli.

- Sloboda. Od 5 u jutro pa non stop, 24 sata, noću i danju, moraš da obilaziš, tu si - kazao je Stankov.

Ono sa početka priče štap u ruke, torbak na leđa i njihovi verni čuvari pulini. Kažu pastiri da ne bi prodali jednog pulina za deset ovaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.