ZIMSKA PATROLA U OBILASKU GORŠTAKA: Starima i lepa reč pomoć

Izvor: Večernje novosti, 14.Jan.2019, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZIMSKA PATROLA" U OBILASKU GORŠTAKA: Starima i lepa reč pomoć

Pirotska "Zimska patrola" idu u obilazak usamljenih gorštaka na Staroj planini GRADSKI štab za vanredne situacije u Pirotu, radio-amateri ovog grada i Crveni krst, počeli su obilazak žitelja najzabačenijih sela na Staroj planini i u drugim delovima teritorije koja administrativno pripada gradu. Akcija nazvana "Zimska patrola" počela je od Toplog Dola i Zaskovaca, sela podno Midžora, u kojima ukupno preživljava šezdesetak duša, kojima je ovih zimskih dana neophodna >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << pomoć, ali i lepa reč, kako im se, kažu u šali, "od samoće usta ne bi ukiselila". Po nekoliko meseci nemaju s kim ni reč da prozbore. - Ovih zimskih dana, najpotrebniji su hrana, drva, ali i lekovi - kaže Vera Mijić iz Zaskovaca. - Do grada se retko kad može, pa je dobrodošla svaka pomoć, a najdragocenije od svega je lepa reč. Nekima su, kaže, ponestali lekovi, nekima drva, nekima hrana za ono malo stoke što ima i svi imaju isti problem jer su ih pritisle godine. - Ovde nema mlađeg od 65 godina. Malo ko se odlučuje da krene put grada udaljenog 36 kilometara, jer nije siguran ni da će dole stići ni da će se i kada vratiti. Čamimo tu kao panjevi u jednočlanim ili, u najboljem slučaju, dvočlanim domaćinstvima i čekamo bolje vreme: da prođe ovaj kijamet, pa ko preživi pričaće - dodaje Vera Mijić. PROČITAJTE I: Stotinak starih čekaju pomoć Identična priča se može čuti od svakog gorštaka, pa i od Lidije Pejčić, koja živi sama. Sinovi su joj odavno otišli iz sela svojim poslom i kaže da ima razumevanje za njih što ne mogu da je obiđu. Tugomirku Mladenović muči vid, a i lekovi su joj na izmaku...DRUGA PATROLA Naredne akcije "Zimska patrola" organizovaće u selima ka Suvoj planini, prema Prisjanu, Kamiku i Cerevdelu i Sinjoj Glavi, a zatim ka mestima Gornjeg Visoka, gde su takođe ostali samo starci. Na svu sreću, "Zimska patrola" kojoj je put do ovih sela omogućila mehanizacija "Komunalca", donela je najosnovnije lekove za zdravstvene probleme koji su najučestaliji kod starih, kao i dvadesetak paketa hrane: brašno, konzerve, testeninu. Uglavnom ono što može da potraje. Lekar doma zdravlja obilazi ih, tačnije dolazi jednom mesečno i svi imaju neku terapiju. Put ka Zaskovcima i Toplom Dolu, koji su, zazdušnom linijom udaljeni svega nekoliko kilometara od zimskog turističkog centra Babin zub, opasan je i leti za putovanje zbog mnogobrojnih odrona u kanjonu Toplodolske reke i Visočice, a zimi se ovde ide samo ukoliko se zaista mora - na sahranu ili kod lekara. "Zimskoj patroli" put do udaljenih sela omogućila mehanizacija "Komunalca" GOSTOPRIMSTVO Sreten Savov iz Gradskog štaba za vanredne situacije, i Milan Radovanović iz Radio-kluba Pirot, stekli su utisak da je ljudima dobrodošao svaki razgovor i lepa reč sagovornika koji im dođe na kućni prag. Po dobrom starom gorštačkom običaju, svakog namernika dočekaju kako dolikuje i podele sa njim ono malo što imaju.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Zimska patrola do pirotskih sela

Izvor: RTS, 15.Jan.2019, 17:43

Članovi radio kluba Pirot u saradnji sa Štabom za vanredne situacije i Crvenim krstom formirali su takozvane „Zimske patrole" čiji je cilj da pomognu meštanima najudaljenijih sela. Patrola je obišla meštane staroplaninskih sela Zaskovci i Topli Do, a sa njima je bila i naša ekipa. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.