ZG i BG: Uoči godišnjice Oluje

Izvor: B92, 02.Avg.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZG i BG: Uoči godišnjice "Oluje"

U Srbiji 5. avgust biće Dan žalosti. Incijativu je pokrenula Vlada, a razlog je sećanje na stradanje i progon Srba.

Oluja je za Srbiju egzodus više od od 220 000 ljudi za Hrvatsku briljantna vojna akcija.

U Beogradu će se oglasit zvona u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve i sirene sa signalom za prestanak opasnosti, a u Zagrebu parada i vojna muzika.

Kakva se poruka šalje krhkim hrvatsko srpskim odnosima?

“Oluja postaje mesto koje ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potencijal razornog narušavanja odnosa između Zagreba i Beograda. Politike sećanja koje se na osnovi toga grade imaju potencijal trajnog kriznog mesta i smatram da je to nešto sto će ponovo iscrpljivati ne samo međusobne odnose Zagreba i Beograda, iscrpljiveće i jedan i drugi narod“, naveo je Milorad Pupovac, predsednik SNV.

Savo Štrbac iz centra Veritas i danas broji poginule i nestale Srbe u Hrvatskoj. Podseća da su odnose dveju zemalja u protekle 2 decenije posebno obeležila suđenja za zločine pred međunarodnim i krivičnim sudovima pravde u Hagu.

“Znate ako se dve države tuže da je jedna protiv druge počinila genocid, pa ne može tu biti nekakvih velikih prijateljskih odnosa“, naveo je on.

I organizacije u Hrvatskoj koje se bave civilnim žrtvama rata podsećaju da 20 godina od Oluje postoji samo jedna pravosnazna presuda za taj zločin a iz Hrvatske nikada nije stiglo izvinjenje za žrtve.

Iako je bilo planirano da u paradi učestvuju i neke članice NATO, zagrebačkim ulicama paradiraće samo domaći vojnici.

To je poraz unutrašnje politike kaze bivši predsednik Josipović i podseća da nikada ranije na proslavi nisu bili predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj.

“Ta proslava nije generirala poruku da je Hrvatska ostvarena kao slobodna demokratska država domovima sviju. Prema tom eto je poraz ovo je samoposledica“, navodi Josipović.

U gradu je vec uveden poseban režim saobraćaja.

Parada se održava u Ulici grada Vukovara, koja se do 90-tih zvala Proleterskih brigada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.