ŽETVA PŠENICE: Rod izvestan, cena maglovita

Izvor: Kurir, 04.Jun.2015, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽETVA PŠENICE: Rod izvestan, cena maglovita

Ovogodišnji prinos biće nešto manji od lanjskog proseka, koji je iznosio pet tona po hektaru

KIKINDA - U susret najvažnijem poljoprivrednom poslu leta, žetvi pšenice i ječma, u Kikindi je održan tradicionalni agrarni skup - Dan polja strnih žita.

Agronomi i paori saglasni su da će ovogodišnji prinos biti nešto manji od lanjskog proseka, koji je iznosio pet tona po hektaru. To je Kuriru potvrdio Zoran Simić, savetodavac Poljoprivredno stručne službe “Kikinda“:
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
-Pšenica je imala povoljnu jesen, zimu i početak proleća. Tokom treće dekade marta i čitavog aprila. imali smo sušni period. Majske kiše su od izuzetnog značaja. Ipak, na pojedinim parcelama padavine su zakasnile. Najvažniji poljoprivredni posao leta u kikindskoj opštini obuhvatiće žetvu sa 12.000 hektara. Prvi otkosi pašće oko 20. juna, a pre toga će kombajni požnjeti ječam- kaže Simić.

On podvlaći da proizvođači koji nisu ispoštovali sve agrotehničke mere, ne mogu da se nadaju  dobrim prinosima:-Sada sve zavisi od toga kako će se nalivati zrno za šta su potrebne hladnije noćiPod pšenicom imam 65 hektara. Na cenu pšenice, mi paori ne možemo da utičemo. Očekujem da, ipak,  bude nešto viša nego prošle godine. Od poljoprivrede može da se živi samo ako se dosta radi- priznaje Pero Latinović iz Banatskog Velikog Sela.

(S.U.)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Održana manifestacija "Dan polja"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2015, 14:58

Na oglednim površinama Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin kod Lukićeva danas je održan tradicionalni "Dan polja"...Ta manifestacija je posvećena oceni stanja useva pod pšenicom i ječmom, kao i razgovorima o problemima u voćarstvu i zaštiti bilja...Manifestaciji "Dan polja" strnih žita,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.