ZAŠTO IZGLADNELA DECA U AFRICI IMAJU NADUTE STOMAKE? Razlog je veoma tužan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Sep.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTO IZGLADNELA DECA U AFRICI IMAJU NADUTE STOMAKE? Razlog je veoma tužan!

Pothranjenost pogađa oko 20 odsto stanovništva u Africi, sedam odsto populacije u Latinskoj Americi i više od 12 odsto u Aziji

Veliki stomak se obično povezuje sa obiljem hrane, odnosno viškom telesnih masti, da budemo precizniji. Međutim, veliki stomaci kod dece koja ne žive u razvijenim zemljama u tom slučaju nemaju logično objašnjenje.

Čini se da je neuhranjenost rezultat natečenog abdomena. Ili postoji neki drugi razlog?

Nema sumnje da su deca >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u siromašnim zemljama neuhranjena. To se može videti i po njihovim tanušnim rukama i nogama. Međutim, njihova neuhranjenost nije poput teškog slučaja anoreksije.

Neuhranjenost, praćena neobično otečenim stomakom, uzrokovana je nedostatkom izuzetno važnog hranljivog sastojka - proteina. Ova vrsta neuhranjenosti poznata je kao proteinsko-energetska neuhranjenost.

Manjak proteina kod neuhranjene dece može da izazove dva glavna stanja - ludost i kvašiorkor, bolest koja nastaje usled teškog deficita belančevina u hrani i koja je odgovorna za nadute stomake.

U pitanju je ozbiljna proteinsko-energetska neuhranjenost koju karakteriše edem - nezdravo nagomilavanje tečnosti u telesnim šupljinama - i jetra puna masnoće. Kvašiorkor je bolest koja se najčešće dijagnostikuje kod dece koja žive u društvima koja karakterišu siromaštvo i glad.

Termin je skovala jamajska pedijatrica, Sisli Vilijams, jedna od prvih diplomiranih studentkinja Oksford Univerziteta i poznati pionir u istraživanju zdravlja majki i dece. Reč je izvedena iz jezika Gane i otprilike se prevodi kao "bolest koju dete dobija kada se rodi drugo dete".

. Ako se na to doda stanovništo koje pogađa glad, onda oko dve milijarde ljudi u svetu nije prehrambreno obezbeđeno.

BONUS VIDEO: ČOVEKOV ŽIVOTNI VEK RASTE: Južnokorejke najdugovečnije, a Srbi će živeti KRAĆE od Hrvata (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.