ZAŠTITA IZVORIŠTA GRADSKOG VODOVODA U KRALJEVU

Izvor: Kurir, 12.Dec.2011, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAŠTITA IZVORIŠTA GRADSKOG VODOVODA U KRALJEVU

Grad se vodom snabdeva iz podzemnih voda u aluvionu reke Ibar i zato je sistem vrlo osetljiv na moguća zagađenja same reke ili zemljišta i podzemnih voda

KRALJEVO - Izgradnjom drugog kraka glavnog kolektora otpadnih voda u Konarevu kod Kraljeva, nastavljena je izgradnja magistralnih objekata za kanalizacionu mrežu u ovom mestu.

Deo bunara kraljevačkog vodovoda nalazi se na teritoriji Konareva, naselja koje ima oko 4.000 stanovnika i nijedan metar kanalizacione mreže.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Ovaj projekat sa 30 miliona dinara finansira Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a grad Kraljevo je obezbedio 9,5 miliona dinara", rekao je Zoran Kerečki, vodeći inženjer za investicije i nadzor u kraljevačkoj Direkciji za planiranje i izgradnju.

Prema rečima Kerečkog, do sada je urađeno 1,2 kilometra prvog kraka kolektora, cevovod u dužini od 210 metara je podvučen ispod reke Ibar, radi se gravitacioni cevovod u dužini od 500 metara i objekat za pumpnu stanicu.

"Kraljevo se vodom snabdeva iz podzemnih voda u aluvionu reke Ibar i zato je sistem vrlo osetljiv na moguća zagađenja same reke ili zemljišta i podzemnih voda. Zato je u cilju preventive bilo neophodno zaštititi širu zonu izvorišta, koja obuhvata naselja Konarevo, Žiča i Mataruška banja, koja do sada nisu imala adekvatno odvođenje otpadnih voda", kaže tehnički direktor Javnog preduzeća "Vodovod" Ranko Đekić i istakao da su izgradnjom kolektora stvoreni uslovi za izgradnju sekundarne kanalizacione mreže.

Predsednik Mesne zajednice Konarevo Milutin Rozgić kaže da je nepostojanje kanalizacije najveći komunalni problem u ovom naselju.

"Osim velikog broja domaćinstava, poslednjih godina je sve više i proizvodnih pogona, a sve otpadne vode idu u improvizovane septičke jame i zemlju", kaže Milutin Rozgić.

On naglašava da bi sada grad i meštani trebalo da ulože napor da izgradnja sekundarne mreže i priključivanje domaćinstava ne bi predugo trajali.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Predstavljaju grad Margum Rumunima

Izvor: Blic, 13.Dec.2011, 03:20

Nalazi sa arheološkog lokaliteta Margum kod Požarevca biće predstavljeni u Muzeju Banata u Temišvaru. Istraživanja ovog antičkog grada koji je otkriven u Dubravici, na ušću Velike Morave u Dunav, okončana su, a u njima su učestvovali arheolozi iz Požarevca i Beograda. ..Direktor Narodnog muzeja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.