ZARAŽENI KROMPIR UVEZEN IZ HOLANDIJE

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZARAŽENI KROMPIR UVEZEN IZ HOLANDIJE

GORNJI MILANOVAC - Semenski krompir kojim su zaražene određene parcele u Suvoboru poreklom je iz Holandije, a uvoznik je preduzeće "Dankom" iz Beograda. To je danas novinarima saopštio načelnik fitosanitarne inspekcije Uprave za zastitu bilja Nebojša Milosavljević i potvrdio da je štetna bakterija (Ralstonia solanacearum) zarazila 12 parcela u selima Leušići, Pranjani i Koštunići.

On je rekao da je uvezeni semenski krompir kupovan u Poljoprivrednoj apoteci Gliša Trtovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Čačku i da su merodavne institucije u Mađarskoj, Slovačkoj i Engleskoj nedvosmisleno potvrdile tu zarazu, koja nije opasna po zdravlje ljudi i životinja.

"Preduzete su sve mere da se spreči širenje na zaraženom području a na ugroženim parcelama, koje obuhvataju sela Teočin i Srezojevci u opštini Gornji Milanovac i Gornja Gorevnica, kao i Trbušani i Miokovci u čacanskoj opštini, pojačana je fitosanitarna kontrola", rekao je Milosavljević.

Na pitanje novinara kako se dogodilo da ministar poljoprivrede Dušan Petrović izda naredbu o granicama te zaraze 16. marta, a da se to objavi tek 13. maja, rekao je da ne može da govori o nekim tehničkim detaljima, kao ni o tome kako je zaraženi krompir stigao do kupaca u Srbiji.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Bišćanski je istakao da inspekcije kontrolišu svaki uvoz i da u trenutku kontrole semenski krompir nije imao znakove zaraženost, već se kasnije ona potvrdila.

Dolazak predstavnika Uprave za zastitu bilja u Gornji Milanovac tražili su predstavnici lokalne samouprave, ali na njihov zahtev sastanak je bio zatvoren za novinare.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.