ZABRANITI uvoz automobila sa NAJLOŠIJIM motorima

Izvor: Mondo, 17.Jul.2019, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZABRANITI uvoz automobila sa NAJLOŠIJIM motorima

Ministarstvo za zaštitu životne sredine radi na predlogu zakon koji će zabraniti uvoz automobila starijih od 10 godina i dati subvencije građanima za kupovinu električnih vozila. "I ja bih vozio električni automobil", kaže ministar.

U Evropi već ima MILION električnih vozila. To je neminovni proces koji će doći i kod nas, pa hajde da budemo pametni i da nešto uradimo unapred, rekao je za MONDO ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan upitan dokle >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << se stiglo u izradi predloga zakona o zabrani uvoza automobila starijih od 10 godina i davanja subvencija građanima za kupovinu električnih automobila.

Pre više od 4 meseca, Trivan je najavio ovakvu mogućnost, upotrebivši slikotiv opis onoga što trenutno imamo na našim putevima: "Postali smo groblje najgorih automobila zapadne Evrope".

Prosečan vek automobila koji se voze po drumovima Srbije je 15 godina (između 13 i 17 godina), pokazalo je istraživanje iz prošle godine. U skladu sa platežnom moći građana automobili koji se voze i ne mogu da budu noviji, pa se vozači snalaze, "krpe" i nekako odražavaju svoje četvoročkaše u voznom stanju.

Ali, problem je u tome što Srbija MORA da "provetri vazduh", da smanji emisiju štetnih gasova i tako se uskladi sa standardima Evropske unije (ovo pre svega treba da uradimo zbog nas samih).

Dokle se stiglo u izradi zakona, pitali smo danas ministra Trivana.

"Radimo na tome, i to ne zavisi samo od mene i mog Ministarstva, za to treba da se postigne konsezus u vladi", odgovorio je najpre i nastavio:

"Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima (Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3). Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Koliko ćemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome".

Električna vozila su apsolutna budućnost i oko toga nema spora i gotovo sve evropske i mnogo svetskih već radi i na proizvodnji ovakvih vozila, ali i potrebne infrastrukture. Jasno je da će javiti i potreba za dodatnom proizvodnjom električne energije. Ali, zdravlje nam je najbitnije, zar ne?

Vučić: Svi ćemo voziti električne automobile (VIDEO)

Problem koji se javlja je to što u Srbiji nema takve logistike, dakle nema dovoljno punjača i lokacija za punjenje električnih vozila.

"Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici - na punjačima. I o tome, takođe, razgovaramo i sa predstavnicima JP 'Putevi Srbije' i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjače. Imamo domaću pamet, imamo naučnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa zapada", rekao je ministar i dodao:

"To je sada borba - za domaću pamet i da mislimo unapred. I treba nam podrška javnosti".

Foto: MONDO/Predrag Vujić

Upitan da li bi on lično vozio električni automobil, odgovorio je: "Rado! Već sam imao prilike da ih vozim u raznim promotivnim akcijama. To je toliko lepo voziti! Aj što ga ne čujete, već se toliko dinamično se kreće da čovek samo poželi".

MONDO TV O ELEKTRIČNIM VOZILIMA



Izvor: YouTube/MONDO portal

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.