Izvor: B92, 01.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"ZA TRI NEDELJE POTPISIVANJE SPORAZUMA O SUKCESIJI"

Komisija Savezne vlade prihvatila je Sporazum o sukcesiji bivse SFRJ, parafiran prosle nedelje u Becu i predlozila vladi da ga usvoji. Sef jugoslovenske delegacije na pregovorima Dobrosav Mitrovic rekao je na konferenciji za novinare da bi za tri nedelje sporazum trebalo da bude potpisan, a zatim sledi ratifikacija i primena. "I po mom misljenju ovaj sporazum daje novo svetlo na tesko pitanje koje ostaje da muci nas na Balkanu - to je pitanje ratne stete. Mislim da ovo pitanje vise nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na dnevnom redu. i da sada mozemo da idemo dalje u razvijanju nase diplomatske, politicke, trgovinske saradnje", naglasio je Labus, prenosi B92.Podsetimo, slicnu ocenu izrekao je i sef Slovenacke delegacije na pregovorima Miran Mejak.

Govoreci o pojedinostima postignutog sporazuma Mitrovic je podvukao aneks koji se odnosi na stecena prava. "Prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi na teritorijama bivsih drzava i koju su imali drzavljani ili pravna lica 31. decembra 1990. moraju se priznati. Ta prava se moraju stititi i povratiti u skladu sa medjunarodnim pravima", istakao je Mitrovic i citirajuci delove sporazuma naveo:" To se odnosi na lica koji su posle 31. decembra 1990. godine stekli drzavljanstvo ili domicil ili rezidenciju u drugoj drzavi u odnosu na drzavu gde su imali imovinu. Lica koja ne mogu da realizuju ovo svoje pravo, ovlascena su na kompenzaciju u skladu sa gradjanskim pravom i medjunarodnim pravnim normama".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.