Vulkan zagadio vazduh na Kanarskim ostrvima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2021, 15:01

Vulkan zagadio vazduh na Kanarskim ostrvima

Hiljadama stanovnika španskog ostrva La Palma danas je naređeno da ostanu kod svojih kuća zbog „izuzetno lošeg“ kvaliteta vazduha koji je prouzrokovala gotovo tromesečna aktivnost vulkana Kumbre Vijeha.

Od 19. septembra niz padine ovog vulkana se slivaju spektakularne reke rastopljene lave, a reč je o najdužoj erupciji na španskim Kanarskim ostrvima još od 1500. godine, prenosi Rojters.

Oko 24.500 stanovnika Los Ljanos de Aridana, El Pasoa i Tazakorte, ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trećina stanovnika La Palme, zamoljeno je da ostane u zatvorenom prostoru zbog emisije sumpor-dioksida koje su dostigle toksične nivoe, saopštile su vlasti.

Službe hitne pomoći su savetovale ostrvljane da zatvore prozore i isključe klima-uređaje kako bi izbegli udisanje toksičnih isparenja.

Takođe su preporučili odlaganje aktivnosti na otvorenom i savetovali sugrađanima da nose profesionalne maske ako moraju da izađu iz svojih domova, dok je đacima rečeno da ostanu u školama, a roditeljima da ne dolaze po njih dok se kvalitet vazduha ne poboljša..

Lava je oštetila ili potpuno uništila najmanje 2.910 zgrada, utvrđeno je satelitskim sistemom za praćenje EU Kopernikus, što je primoralo hiljade ljudi na evakuaciju iz svojih domova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.