Vulin: Treba dati energičan odgovor na terorizam

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Apr.2015, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Treba dati energičan odgovor na terorizam

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da sve države u regionu treba da daju energični odgovor na događaje poput onog u Zvorniku i ocenio da je reč o terorizmu. Vulin je rekao da sve vlade treba da se bore protiv terorizma i daju energičan i jasan odgovor.

"Svi mi moramo da kažemo da ovo ne može da prođe bez posledica i bez energičnog i jasnog odovora svih vlada u regionu. Ovo ne sme da se ponovi", poručio je Vulin >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u Skupštini Srbije.

Vulin je novinarima rekao da deli najveću moguću zabrinutost sa građanima Republike Srpske, BiH i čitavog regiona.

"Ovakav teroristički akt se ne pamti, dugo vremena je prošlo kada smo imali zločine iz mržnje i verskog fanatizma", rekao je Vulin, navodeći da je Srbija zabrinuta.

"Ne možete da ne osetite zebnju i strah kada u susedstvu imate takav događaj", rekao je on.

Vulin je dodao da je očigledno da sve vlade u reigonu moraju da rade na borbi protiv mržnje, a Srbija je tu, kako je poručio, da pomogne.

Jedan policajac je ubijen, a dvojica su ranjena kada je sinoć oko 19 sati 24-godišnji Nerdin Ibrić upao u Policijsku stanicu (PU) u Zvorniku i pucao iz vatrenog oružja.

271 milion dinara izgubljen zbog pogrešnih osnovica

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je Srbija u prethodne dve godine zbog neprecizno regulisanog načina obračuna osnovice naknade za slučaj nezaposlenosti kroz sudske sporove izgubila 271 milion dinara.

"To se dogodilo samo zato što zakonodavac 2009. godine nije precizno regulisao način obračuna osnovice naknade za slučaj nezaposlenosti. To se sada više neće događati", rekao je Vulin po završetku skupštinske rasprave o izmenama Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

Vulin je rekao da se usvajanjem tog zakona ne ukida nijedno pravo, već se uvodi pravna sigurnost, ispravljaju brojne nelogičnosti i sprečavaju zlouoptrebe.

Poslanici su paralelno sa tim raspravljali i o predloženom zakonu o upotrebi znakovnog jezika, a Vulin je kazao da je u pitanju potpuno nov zakon i da se njime omogućava gluvim i nagluvim sugrađanima da koriste svoj jezik.

Ministar je dodao da se pojedine odredbe tog zakona, koji će, veruje biti usvojen, već primenjuju u 81 lokalnoj samoupravi, a da se predloženim zakonom obezveđuje da se zanimanje tumača prizna kao posebno zanimanje.

Višemilionske uštede zbog manje članova UO PIO i RFZO

Skupštinsku raspravu o izmenama Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti danas je obeležila polemika poslanika SDS i vlasti o upravnim odborima i uštedama koje su nastale zbog smanjenja broja članova PIO i RFZO.Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin tvrdi da je 2013. godine za oko 30.000 smanjen broj članova u tim odborima što je, tvrdi dovelo do milionskih ušteda.

On je rekao je da je 2013. godine sa nešto više od 60.000 mesta u upravnim odborima broj članova smanjen na 30.000 ili 31.000.

"U PIO i RFZO smanjili smo sa 21 na sedam i to su milionske uštede. Nisam primetio da PIO i RFZO lošije rade, naprotiv, radi se efikasnije. Isto važi i za Nacionalnu službu za zapošljavanje", rekao je ministar, objašnjavajući da se predloženim zakonom broj članova Nadzornog odbora te institucije smanjuje sa devet na sedam.

Vulin je dodao da je njima predviđeno i da u buduće direktor te institucije neće biti član Nadzornog odbora, te da je Vlada Srbije odgovorna i da neće povećavati broj članova u upravnim odborima.

SDS, prema rečima šefa poslanika te stranke Marka Ðurišića, smatra da smanjenjem broja članova upravnih odbora nije smanjen prostor za imenovanje partijskih vojnika, navodeći da je u slučaju Nacionalne službe za zapošljavanje smanjen broj članova Socioekonomskog saveta.

"Čuli smo i u načelnoj raspravi da će smanjenje broja UO Nacionalne službe za zapošljavanje za jedno mesto biti neviđena ušteda i racionalizacija.Više je koštalo što smo ovde sedeli i slušali 70 puta da će biti nešto ušteđeno od te uštede koja će ovim da se napravi", poručio je Ðurišić, navodeći da će predloženim rešenjem biti majorizovano učešće predstavnika poslodavaca.

Ðurišić navodi da će do prave racionalizacije doći kada se ukinu naknade za članstvo u UO i najavio da će to njegova stranka "oberučke prihvatiti".

Odgovorio mu je šef poslanika SNS Zoran Babić, koji je naveo da će ušteda u UO Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog smanjenja broja članova, biti 1.128.000 dinara.

"Milion i 128.000 je malo za onoga ko ima previše", rekao je Babić.

Demokratama, kako je naveo šef poslanika te stranke Borislav Stefanović, ne smeta smanjenje broja članova UO, već pravljenje drugačijeg pariteta među članovima.

"Tražimo da broj članova iz Socioekonomskog saveta bude veći za jedan, a članova vlade manje za jedan", rekao je Stefanović, na šta mu je Vulin odgovorio da gotovo polovina novca koja dođe u Nacionalnu službu za zapošljavanje jeste iz budžeta i da je logično da Vlada Srbije ima pretežnu ulogu u UO.

Podršku tom zakonskom predlogu, koji predviđa da se naknada za slučaj nezaposlenosti isplaćuje isključivo kada je osiguranik u radnom odnosu 12 meseci neprekidno ili sa prekidima poslednjih 18 meseci, najavili su poslanici Nove stranke.

Skupština je posle pretresa amandmana na predložene izmene Zakona o osiguranju za slučaj nezaposlenosti prešla na amandmansku raspravu o predloženom zakonu o upotrebi znakovnog jezika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.