Vulin: Ponosni smo na vojnike junske generacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2020, 16:03

Vulin: Ponosni smo na vojnike junske generacije

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin obišao je vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Jun 2020", u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, gde je prisustvovao specijalističkoj obuci iz predmeta sredstva i oprema roda pešadije.

Ministar je sa načelnikom štaba Komande za obuku pukovnikom Nikolom Dejanovićem obišao pripadnike junske klase koji, kako je kazao, celu zemlju čine ponosnom kao što su činili i pripadnici martovske klase koji su zadivili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Srbiju svojim ogromnim doprinosom u borbi protiv epidemije korona virusa.

''Momci i devojke iz cele Srbije obučavaju se, uče, stiču nove veštine i mnogi od njih su rešili da svoju sudbinu vežu za Vojsku Srbije i da nakon odsluženja vojnog roka postanu profesionalni vojnici'', rekao je Vulin.

Istakao je da i vojnici junske klase mnogo pomažu u borbi protiv Kovida-19 i da su postavljali privremene kovid bolnice i pomagali gde god je bilo potrebno.

''Niko od njih nije rekao da mu je suviše teško ili da ne može ili da neće da uradi. Svako od njih radio je za svoju zemlju'', kazao je Vulin dodajući da su uz junsku klasu vojnika, Vojska Srbije i država Srbija još snažnije i sigurnije.

Komandant Drugog centra za obuku Komande za obuku pukovnik Zoran Smiljanić objasnio je da je junska generacija vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka, nakon osnovne obuke, u Drugom centru nastavila i stručno specijalističku obuku za dužnosti strelca.

Vojnici su se obučavali da rukuju pešadijskim naoružanjem - snajperskom puškom 7,92 mm M 76, ručnim raketnim bacačem 64 mm M80 i pištoljima 7,62 mm M57 i CZ 99 9 mm.

''Vojnici junske i prethodne martovske generacije, posebno su motivisani za realizaciju zadataka u obuci i bili su angažovani u više navrata na pripremama privremenih kovid bolnica u Beogradu. Sve zadatke realizuju kvalitetno, na vreme, bez pogovora'', rekao je pukovnik Smiljanić.

Istakao je da su junska i martovska generacija među najboljim generacijama vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Drugom centru za obuku u poslednjih nekoliko godina.

Vojnik Katarina Ilić iz Batočine kaže da se od malena interesovala za vojsku i da je to razlog zbog kojeg se prijavila na dobrovoljno služenje vojnog roka.

''Na služenju vojnog roka sam od juna ove godine. Od obuke mi se najviše svideo rad sa naoružanjem i gađanja. Društvo je dobro, smeštaj je dobar, hrana je odlična. Od malena me je interesovala vojska i ceo taj sistem. Planiram da se bavim ovim poslom'', rekla je Ilić.

Za obuku koju pohađa razvodnik Miloš Dragić iz Ćuprije kaže da je zahtevna i da su kriterijumi veoma visoki, što ga motiviše da se dodatno trudi.

''Za sada mi se veoma sviđa gađanje, celokupna obuka. Mislio sam da je kriterijum slabiji, ali dosta je povišen i baš mi se sviđa ovde. Svakome bih preporučio da se prijavi za dobrovoljno služenje vojnog roka'', poručuje razvodnik Dragić i dodaje da se nada da će jednog dana biti profesionalni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar Vulin u poseti kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu: "Ponosni smo na vojnike junske generacije"

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2020

Vojnici junske klase mnogo pomažu u borbi protiv kovida..Ministar odbrane Aleksandar Vulin, sa načelnikom štaba Komande za obuku pukovnikom Nikolom Dejanovićem, obišao je danas vojnike na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "Jun 2020", u kasarni "Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, gde...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.